Helgen

Som sagt åker vi till Långbäcken ikväll och imorgon är det byadag. Mormor/Mamma och David stannar i Långbäcken. D till söndag då jag hämtar honom och Mor till på tisdag, då hämtar Pappa/Morfar henne. Lördagkväll är det Rockabilly på Tjäredakka här på byn. Det "måste" man ju besöka. Alltså, när det nu väl Är något, vill man ju gärna stödja och visa sitt intresse, nästan oavsett vad det är... Man vet aldrig, det kan ju bli roligt också. Fast, jag hade hellre varit i Umeå och sett Whitesnake!!!!!

Jag packar nog med mig datorn, så kan jag kanske få lite skrivjobb gjort uppe på berget ikväll. Vet inte om jag kommer att ha Internetuppkoppling dock. Men, det märks väl =)

Hm..

Vädret är inte längre fantastiskt :( Vädret är mulet! Bara för att jag tänker hänga ut tvätt.. :P

Jag förstorade torsdagsbilderna, eftersom de tydligen endast var klickvänliga från mitt håll ;)

Läste i Åsas blogg nyss om att hon har frågvisa, nyfikna bloggbesökare som undrar var hon bor, hur gammal hon är, vad hon och jag har för relation etc..  Vad spelar det för roll? Gör det någon skillnad om hon är 25 eller 55? Vad spelar det för roll var hon bor? Tänker någon av dom hälsa på henne? Är det relevant huruvida vi är bästa vänner som delar en flaska vin ibland, eller om vi spelar teater och uppehåller en fasad i cyber fast vi egentligen slår varandra i huvudet med nämnda vinflaska så fort vi får tillfälle? Eller, hemska tanke - vi kanske har en jättetråkig hyfsat normal x-fru - ny-fru relation, bara för att våra barn är syskon?! What´s the difference to you?!!
Läste nu nyss på nämnda blogg att det tydligen stör vissa att vi har en "blogg-relation". Varför är jag inte förvånad?? Kanske för att jag vet hur folk fungerar, eller snarare dysfungerar... 

Ibland blir jag så anti att jag funderar på att byta blogg. Utan att lämna ut adressen. Men, å andra sidan. Jag bryr mig inte. Folk är nyfikna, lägger sig i sånt de inte har med att göra & skvallrar både i och utanför cyber bäst de vill och har så gjort i alla tider. Har de inte annat för sig i sina liv så är det bara att beklaga. Jag däremot, har annat för mig. :P

Nu tänker jag plugga.
Men först ska jag, upplysningsvis, kommentera i Åsas blogg igen! Så det så! ;P



Fredag

Jag har såååå fantasilösa rubriker ;P

Solen skiner. Jag hoppas att jag hinner ta mig tid att sitta ute och sola en stund idag. På eftermiddagen ska jag och sonen till Åsele, äta middag hos mor och far och sen ta med oss mor/mormor och åka till Långbäcken för att sova över där. Byadag imorgon som skolan ordnar.

Torsdag

Hemma.

Litteraturhistoria på förmiddagen och historiekultur på eftermiddagen. Nu har vi två skrivuppgifter kvar i litteraturhistorien, som ska vara inne i slutet av nästa vecka. Sen är det sommarlov! Vilket inte innebär att jag är utan arbetsuppgifter. Men, det blir väl av lite annorlunda sort.

Lägger in lite Härnösandbilder =) 
Utsikten vi tittade på igår, utsikt från klassrummet imorse och jag&T i solen på lunch idag. Det blev ingen utflykt, för det blev ingen långlunch. Vi tittade på studenter istället, som sprang omkring i parken med vita mössor på huvudet.

                

    














Onsdag

Plugg, plugg, plugg, plugg, plugg, lunch.. och sen in i Audin med Theres vid ratten och iväg till Birsta! Biltema, IKEA, diverse butiker inne på Birsta City, Rusta och tillbaka till Härnösand med faktiskt inte allt för många kassar. Vilket för min del inte berodde på bristande utrymme i bilen, utan snarare för mycket tomt utrymme i plånboken. ;) 

Det är klarblå himmel och strålande sol här. Men det blåser så in i....!!! Så det är inte kul att vara ute :(  Men, vi har varit en sväng med min bil upp på Vårdkasberget  tidigare ikväll (jag vet, mysko namn) och beundrat utsikten. Om det är lugnare väder imorgon ska vi nog ta med oss mat och luncha där uppe. Vi har långlunch 11-13.

Skickar tröstande tankar till Åsa, som verkar ha passerat stadiet "jobbigt" och är på en helt annan nivå av livets jävlighet just nu - eller åtminstone i förmiddags.. Krya på dig!!





Tisdag.

Åkte ner hit i förmiddags, utan att fastna i någon fartkontroll! ;)
Jag & Theres lunchade innan vi började och sen har vi haft lektioner från 13:15-17:00. Nu har vi käkat, druckit kaffe/the och snackat bort en stund. Ikväll ska vi se film =)  Imorgon har vi bara lektioner på fm (börjar 08:15), så på eftermiddagen bär det iväg med Audi till Birsta.

Studiebidraget för gymnasieungdomar betalas ut varje månad i efterskott. (Det för maj kommer i slutet av maj.) Två månader om året uteblir det; juli och augusti. 

Ha det gott! =)

Bilen frisk och kry =)

Nya bromsskivor och lite annat smått och gott. Har hunnit vara på styrelsemöte ikväll och just nu städar jag, fast jag borde packa..jaja, hinner väl det också. Imorgon bär det iväg mot Miun! =)


Hej!

Helgen har varit härlig! =)

Mindre härligt är att jag idag ska vara klockan 13 i Bjurholm, hos Volvodoktorn... Håll tummarna för att jag slipper åka buss till Härnösand imorgon!!

Delar av Strängnäs...




Torsdag - Söndag

Strängnäs. =)

Lär nog inte bli mycket bloggat.

Hemma måndag nästa vecka. Sen Härnösand tisdag - torsdag.

Onsdag

Jo, det har ni rätt i. Det är en riktigt dålig idé att fundera över livet mitt i natten. Men, jag kan trösta er med att jag inte försökte lösa världsproblemen i alla fall.  ;)
Idag har jag varit förbi på skolan en sväng & pratat med trevliga människor, varit på Ica där jag träffade fler trevliga människor som jag slog följe med hemöver, räfsat lite löv och kört bort en skottkärra sånt, samt suttit ute i solen i ca 15 minuter, laddat batterierna och bara Varit. Nu har solen drabbats av plötslig blyghet och gömmer sig bakom molnen... Så, jag har gått in och tänkte nu försöka plugga lite, till öppet fönster så att jag kan lyssna på fåglarnas muntra kvittrande, varierat med regndroppar mot taket..  Känn lugnet... :)

Jag kan inte sova...

Sitter och funderar över livet - Det är ju smart vid den här tiden på dygnet! (Not!)


Ikväll..

Styrelsemöte kl 18.30.

Det har varit mulet större delen av dagen, regnat lite nu på em. Men, mitt på dagen tittade faktiskt solen fram en stund =) Jag har försökt plugga. Har väl gått så där... Men, man kan ju inte vara på topp alla dagar. Imorgon ska jag packa. Torsdag åker jag och barnen neråt landet.

Go´morron...


Zzzz....

Sov/slumrade till ljudet av Jetix mellan kl 15-17, med undantag för när telefonen ringde. Känns som om min hjärna går i slow-motion just nu...

Rätt bra dag ändå...

David mår bra. *Tack och lov!* Jag har inte sovit en sekund till, så jag lär väl falla ihop framåt kvällen... Däremot har jag hunnit vara till mor i Långbäcken en snabb sväng på fm, medan B var hemma med sonen. Efter lunch var jag & D ute, spelade krocket, räfsade löv (jag) och spelade fotboll (han). Vi har just kommit hem efter att ha varit ner till våra f.d grannar på Prästgårdsvägen. Tanken var att vi skulle gå dit och gunga i lekparken & då satt det trevliga människor ute som bjöd på fika. =)


Sömn är underskattat....

Gissa om jag är trött!? Men, D mår bättre nu i alla fall och har sovit några timmar. (Jag har sovit tre, sammanlagt.)


Nattsudd...

Sonen har magsjuka och ont i halsen. Stackars liten..

Underbart!

För första gången i år kan man gå omkring ute i shorts och linne. I love it! Jag har räfsat löv, tvättat och hängt tvätt ute, spelat krocket med min son, samt hälsat på våra nya grannar en sväng. Dock inte i den ordningen. ;) Nu - tillbaka ut i solen. Jag gick bara in för att lyssna på Alexander Rybak igen; "I don´t care if I loose my mind - I´m already cursed.."

I´m in love with a fairytale!

Gick in på youtube och tittade på den igen nyss.
Love it love it love it love it!!!!!
Å så är han ju så söt! ;)


Vilken underbar weekend för Alexander! Födelsedag i förrgår, inatt vinst i ESC och idag 17 maj! =D


Solen skiner från klarblå himmel. Life Is Great! =)


Härligt med sol! =)

Den dök upp på eftermiddagen. Nu är det klarblå himmel. Jag har hunnit med både pluggande och trädgårdsarbete idag och dessutom suttit i solen och njutit av livet. Känner mig rätt nöjd med tillvaron. =)


Lägesrapport...

Har varit ute och räfsat löv. Som vanligt känns det som om det aldrig ska ta slut... Det är både för och nackdelar med stor tomt. Snart ska jag fixa lunch. Davids stora kusiner Albin och Emma, samt Emmas pojkvän ska också äta lunch här. Det blir alltså lunch till sju personer. Hm... Jaja, jag kommer väl på nå´t. =)


Lördag

Godmorgon världen.
Jag är lite trött idag. Såg på Djävulens advokat på tv inatt och sen kunde jag inte somnna förrän efter tretiden. Men, just då var det vackert ute, alldeles ljust och solen hade börjat gå upp, fåglarna vaknade där runt tresnåret, sjön låg blank...allt var stilla och lugnt. Det var så att man funderade på & börja vara uppe på nätterna och sova på dagarna ;)

Nu däremot, är fåglarna tysta, solen lyser med sin frånvaro och molnen har bildat ett grått täcke över min värld.

Kom, sol, som en gud över åker och slog,
lys hjärtan som längta till ljus!
Blås, vind, och fall regn i den spirande skog,
väx, gräs, över viddernas grus!
- Dan Andersson


Fotokväll

Just nu säkerhetskopierar jag filer; foton, dokument etc..
Jag har scannat in en del bilder.
Strolling down memory lane ;)

Liten Katarina =)




Midsommarafton hos min mormor i Långbäcken 1979



Klassresa till stora staden Stockholm ;) 1984 - Fotat vid Drottningholm

Flykten till järnets land

Av Maj Bylock, har jag nu läst ut. Ska skriva av lite citat ur boken samt lite stöd inför muntlig presentation. =)

Fredag

Plugga, plugga, plugga och plugga lite till. Snart examinationsvecka..


Läsa, skriva, analysera...

Det är vad jag gör och vad jag kommer att göra, fram till vecka 23. Hämtade två böcker på skolbiblioteket idag, som jag tagit mig an. Har läst ut den ena och håller nu på att skriva citat ur den, som jag ska ha med mig till Miun v.22.
Alltså, det är snart slut på terminen! Attans så fort det har gått...

Det är en låg nivå idag...



Solen skiner fortfarande. Inte jag.



Godmorgon =)

Solen skiner och jag med =)  Bara +7 i skuggan dock, sommarvärmen verkar dröja ett tag till..

Nu till dagens nyhet: J är längre än mig. En hel centimeter, vilket jag nu fått höra minst fyra gånger på morgonkvisten! :P "Jag är längre än Katarina!" Hahaha...  (Inte oväntat att han skulle bli det, med tanke på att B är 193cm lång.) Men han skjuter i höjden just nu så man tror han fått supernäring. Jag skulle precis sms:a C och beklaga mig över hans upprepande "Jag är längre än..."  ;) när jag kom på att hon är utan ström i sin mobil just nu. Så, då skriver jag det här istället! :D



Promenad =)

Jag kände att jag behövde lite frisk luft, för att inte somna mitt i sagoanalysen.




   Det blåste lite nere vid sjön.....


Just nu pluggar jag så här...



Liggande med datorn i knät! ;)
Funkar jättebra. =)


Det blir Snövit :)

  Värdelös bild. Orkade inte fota själv, så jag sökte rätt på en på nätet :/

Detta ska jag nu pyssla med...

Frågeställningar för analys av bilderböcker:


  • Hur många illustrationer finns allt som allt i boken och vilka episoder i texten illustreras? Har några episoder valts bort?
  • Hur ser layouten ut och hur påverkar detta vår uppfattning av berättelsen?
  • På vilket sätt förstärker bilderna texten? Tillfogar de något väsentligt för vår förståelse av texten? Erbjuder de helt nya tolkningar av texten?
  • Finns det någonting i bilderna som skapar en helt ny dimension? (Ett bra exempel är Förintelse-bilder mitt i sagomiljön i Maurice Sendaks illustrationer till Kära Mili).
  • Är miljöskildringen tidsenlig eller anakronisk, verklighetstrogen eller sagobetonad, detaljrik eller nästan obefintlig? Hur påverkar den vår uppfattning av boken som helhet?
  • Är personskildringen en framträdande del av den visuella lösningen? Framställs huvudpersonen som ett barn eller en vuxen, som en vanlig människa eller ett sagoväsen? Finns huvudpersonen med på alla bilder? Finns det närbilder av huvudpersonen eller någon annan person?
  • Vilken bild har valts till omslaget och hur påverkar detta val vår förståelse?
  • Slutfrågan är förstås om bilderna enbart är dekorativa eller om de verkligen förstärker vår upplevelse av texten och i så fall hur?

Ur Bilderbokens pusselbitar, av Maria Nikolajeva.


One down, two to go...

Bokpresentationen ivägskickad.
Nu ska det analyseras en bilderbok, byggd på en känd folksaga. Håll tummarna för att det finns en sån i det här huset! Biblioteket på byn är inte öppet förrän på fredag kväll...


Good morning sunshine :)



Ps.

Hörde att ni-vet-vad tydligen var med i VF:s pappersupplaga idag. Vill härmed lägga till handlingarna att jag stavade Sonjas namn fel. Hon har stavat det med J i 83 år och vill fortsätta med det säger hon.  ;)

Ds.

Kväll...

Jag och sonen har krattat fram lite gräsmatta ikväll. Med betoning på lite. Bara mellan broarna. Men fint blev det. =)
Just nu håller jag på med slutet på min bokpresentation. Phu...

Nu, kommer solen fram igen, som var borta under eftermiddagen.
Nu, har det slutat blåsa, vilket det gjorde tidigare idag så jag trodde att både jag och posten skulle blåsa bort när jag gick från brevlådan och in.
Nu, har jag inte tid för någon promenad. =(

Jaja, imorgon är en annan dag....



Godmorgon världen! :)

Solen skiner, fåglarna kvittrar, +7 grader i skuggan och det blåser en aning kyliga vindar. Planen är dock att vistas ute i solen en stund fram på dagen, när det blivit varmare.

Halva bokpresentationen är gjord. Tanken är att ha den klar ikväll så att jag kan skriva ut den och korrläsa innan jag skickar iväg den. Stoppdag imorgon.

Gumman har sovit hos A till idag. Sötisar! :)


Love and Friendship - a poem by Emily Bronte

Love is like the wild rose-briar, 
Friendship like the holly-tree 
The holly is dark when the rose-briar blooms 
But which will bloom most constantly? 

The wild-rose briar is sweet in the spring, 
Its summer blossoms scent the air; 
Yet wait till winter comes again 
And who will call the wild-briar fair? 

Then scorn the silly rose-wreath now 
And deck thee with the holly's sheen, 
That when December blights thy brow 
He may still leave thy garland green. 


Det där reportaget jag gjorde...

Sonia, hon som var huvudperson och som bad mig komma och fota & rapportera, ringde mig idag och tackade för att jag skrivit så bra. Roligt att hon blev nöjd. =) Hon sa vidare att tidningen Västerbottningen hade tydligen haft med reportaget i sin pappersupplaga. Kul =) Det har legat på asele.nu ett tag också (Där är alla tre bilderna med som jag sände in.) och för en stund sen såg jag att det även ligger ute på VK. Om det är med i VK:s papperupplaga har jag ingen aning om, inte heller om det har kommit med i VF:s dito. Vi har nämligen ingen dagstidning. =)

På tal om dagstidningar....
Saknar DN Söndag! =(


Det blev pannkaka

Av 6 ägg, nästan 3 dl vanlig grädde & ett par dl standardmjölk, lite vetemjöl - ca 1 dl (bara för att det inte skulle bli ren omelett) 25g smält smör & en nypa salt. Anledningen till att jag lovat grädda pannkakor, är att B är i Lycksele till rätt sent idag och äter alltså inte middag med oss. B äter helst fläskpannkaka om det ska vara pannkaka. Barnen vill ha tunnpannkakor. =)

Åsa, det finns bara ibland köpepannkakor & plättar på vår lilla affär.. ;)

Hade kaffesällskap i förmiddags, från Åsele, som sa att det syns ännu mer nu att jag gått ner i vikt. Glädjande. =)




Nulägesrapport.

Lyssnar på webbradio, P3 star. Försöker plugga. Kör fast på bokpresentationen.... :(

Har lovat pojkarna pannkaka till middag. Jag och min stora trut! Gissa hur jobbigt det känns att stå och steka pannkakor?!?!

Men, men...vi har ju i alla fall tur med vädret! =P

Man kan bli mörkrädd för mindre..

Läser om margarintillverkning och annat på Gunnar Lindgrens sida, här.
Där står bland annat;

"Normalt skall livsmedel som fraktas med båt ha speciella tankar för detta som noggrant rengöras. Men matfettsindustrin har utverkat speciella tillstånd för att få frakta matoljor och fetter i tankar som tidigare innehållit bensin eller en rad andra kemikalier. (Min kursivering./K.)
Livsmedelsverket har givit tillstånd för detta. I speciella listor över "Acceptable Previous Cargoes" anges ett hundratal kemiska substanser som får finnas i tanken innan transporten av matolja och matfett. Där hittar man exempelvis bensinkolvätena hexan, heptan, pentan och nonan, men också lösningsmedlen cyklohexan och aceton. Allt detta finns angivet i en skrivelse från Livsmedelsverket den 23/10 1995, Dnr ad 33/95."


Den grät jag till förra året..

Gabriellas sång,
som C sjöng på avslutningen när hon gick ut nian..

Det är nu som livet är mitt
Jag har fått en stund här på jorden
Och min längtan har fört mig hit
Det jag saknat och det jag fått

Det är ändå vägen jag valt
Min förtröstan långt bort om orden
Som har visat en liten bit
Av den himmel jag aldrig nått

Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har
Ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till
(Oh, oh, oh...)

Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar

Jag vill leva lycklig
För att jag är jag
Kunna vara stark och fri
Se hur natten går mot dag

Jag är här
Och mitt liv är bara mitt
Och den himmel jag trodde fanns
Ska jag hitta där nånstans

Jag vill känna att jag levt mitt liv

Text: Py Bäckman
Musik: Stefan Nilsson


Om ni inte visste det redan...

Virus och trojaner

Virusspridning kan rubriceras som skadegörelse om den är uppsåtlig och medför någon skada i de angripna systemen. Lita inte på virusvarningar per e-post, de är så gott som alltid falska.

Virusspridning kan rubriceras som skadegörelse om den är uppsåtlig och medför någon skada i de angripna systemen, dock är rättsläget oklart i dagsläget då det saknas prejuridicerande rättsfall.

Skadegörelse (BrB 12:1) ger böter eller fängelse i högst sex månader, grov skadegörelse ger fängelse i högst fyra år.


Lita inte på virusvarningar via e-post

Virus kan även öppna så kallade bakdörrar i systemet för vidare attacker eller orsaka att data försvinner, stjäls eller att datorn inte går att starta. Lita inte på virusvarningar per e-post, de är så gott som alltid falska.


Virusvarningar per e-post är oftast falska

Varningar om datorvirus distribueras aldrig av polisen. Denna typ av varningar skickas vanligtvis aldrig via e-post överhuvudtaget utan är bara ett sätt för personer med skadliga intentioner att skapa onödig belastning på Internet. Det finns exempel på att hela e-postsystem kollapsat av överbelastning när obetänksamma användare vidarebefordrar dessa varningar.
 
Generellt bör man alltså som enskild användare aldrig vidarebefordra denna typ av e-post.De flesta virusvarningar som sprids via e-post är en så kallad hoax det vill säga rent lurendrejeri och de handlar ofta om något supervirus. Ta bort sådan e-post och sprid dem inte vidare. Det är själva spridningen som är virusets effekt. Ibland kan det även stå att man skall ta bort någon fil från sin datorn för att "skydda" sig från viruset. Gör inte det, din dator kan bli obrukbar. De flesta antivirusföretag har aktuella listor över vad som är så kallade hoax.

Oftast är e-posten som skickas vidare enbart ett sätt att sprida viruset vidare men i vissa fall kan e-posten vara viruset genom att det förmedlas, det kan till exempel röra sig om hot. Klicka aldrig på okända bilagor i e-post, öppna heller aldrig e-post som inte har någon rubrik. Virus kan också gömmas i bilder och kan exempelvis locka med nakna kändisar etcetera. Avsändaradressen är oftast falsk.


Trojan

En trojan är ett program som används för att bereda sig otillåten tillgång till någon annans dator. En trojan skapar en uppkoppling mellan den infekterade datorn och förövarens dator. Förövaren får då tillång till datorn och kan ta över kontrollen till exempel över mus och tangentbord, få åtkomst till mjuka certifikat och lösenord och annan viktig data. Att installera en trojan och använda en sådan för att komma åt en annan dator är i lagens mening dataintrång.


Publicerad:
2008-02-20 13:01.
Uppdaterad: 2009-05-08 13:26.

Kopierad från den här sidan på polisens webplats.

Godmorgon

Apropå helgen så glömde jag nämna det bästa med gårdagen, näst frukosten: SöndagsDN!! =D Jo, jag vet. Man kan prenumerera på den. Men det är rätt meningslöst när den inte landar i brevlådan förrän på måndagen! :(

Solsken idag - Perfekt pluggväder! ;o)

Ö-vik

Jag gjorde ett par undantag från min diet igår! =D



Det var sååå värt det!! ;o)

Ja, helgen... jag och barnen var på Paradisbadet. Åkte vattenrutschkanor, åt glass och hade trevligt. Naturligtvis badade jag bubbelpool också. B dras med trist förkylning och avstod badandet denna gång. Efter badet var vi på bio och såg Monsters vs Aliens. Klart godkänd film. Sen blev det trerätters middagsbuffé på hotellet. Ni ser ju efterrätterna!! Jag menar, varför ta bara av en sort om man ändå ska äta?!? Men, imorse var det back on track igen till frukost. Hotellfrukost, vilket ljuvligt ord! =)

Vi åkte via Umeå hem. B var snäll och satte upp spegeln jag köpte på Ikea förut. (Betongväggar, betongtak.... Jag är inte så van att handskas med slagborrmaskiner.) Han skulle sätta upp taklampan också. men det visade sig att det inte gick så bra, vissa modifieringar måste till först, som han ska fixa här hemma och sen sätter jag upp den nästa gång jag far till stan. Jag +C+J var på Ica på Teg och handlade till C, medan B höll på att fixa i lgh. D var kvar där också och lekte med sin nya Bionicle, som han fick igår.

Nu är vi hemma och har ätit god middag. Jag har hunnit tvätta upp badkläderna. Pojkarna är ute och cyklar. Solen skiner.

Den här bilden tog jag innan vi gick in på bion. De ser allihopa ut att tänka ungefär "Men, kan hon knäppa någon gång så vi får gå in!". Haha... =)






Hem ljuva hem =)

Vi kom hem vid tresnåret.
Ville bara tala om det. ;o) Uppdaterar mer sen. =)


Minisemester! =)

Lördag till söndag; Familjen till Örnsköldsvik! Paradisbadet! Bio! Scandic hotell! =D

Hemma =)

Jag kom ihåg att tanka bilen i morse. =) Vilket var bra, eftersom vi inte skulle ha tagit oss så långt annars. Insåg att det bara var fem liter i tanken innan!

Jag kom ihåg allt på listan utom att beställa klipptid. Men det kan jag ju lika gärna ringa och göra en annan dag. =) De röda gardinerna är till C. Hon vill ha det i sin lgh och jag tror det blir snyggt. Har köpt tyg, som hon inte vet om hon gillar (hon var i skolan när jag handlade). Men vi får se när gardinerna är färdiga. Ska be svärmor sy. =)
Köpte blommor; penséer att ha ute samt tre krukväxter att ha inne, en Passionsblomma, en Jasmine (doftar sååå gott!)och en lila St Paula.

Vi (jag+mor) lunchade på Hedvigs Hörna. (Stället som alla "riktiga" Ume´bor känner väl till ;o) Eller hur Martina?! =P) Restaurangen som ligger mitt i Kungspassagen. God mat med kaffe efteråt blev det i vilket fall. =)

Vid halvfyrasnåret plockade vi så upp C vid JB och åkte över på Teg, lämnade tavlor, hämtade väska och sen åkte vi hem!


Kom ihåg lista för morgondagen.

  • Ta med tavlor till C:s lgh
  • Köpa slangvinda på Jula
  • Köpa syrsor
  • Kolla röda gardiner eller dito gardintyg
  • Köpa kattmat
  • Gå in på banken med en avi som kom idag
  • .....tanka bilen innan vi åker härifrån! ;o)

***********************************************************************

För övrigt har jag skrivit mitt underlag till bokpresentationen. Det blev ungefär en halv sida om Tröja nummer 10 av Hans Erik Engqvist. Skriver jag mer blir det ju en recension eller en analys, beroende på vinklingen.
Argumentationen är också klar. En humörhöjare, enligt min kära namne ;o) Tack för den!
Så, nu till Hästboken från 2000-talet, En fri själ av Terri Farley. Den ska läsas och sedan presenteras på 2-3 sidor för en vuxen målgrupp. Jag ska ta fasta dels på berättartekniska grepp och dels på hästboksdrag. Efter ordet hästboksdrag har min lärare satt en parentes där det står facklitt. Betyder det då facklitteratur om hästar, eller facklitteratur om hästböcker? Det borde betyda det senare, eftersom det ju ändå är litteraturvetenskap.

*************************************************************************

Godnatt...


Underlag för bokpresentation...

"Omfång ca en sida."
Vad ska jag fylla en hel sida med och varför, när det bara är ett underlag??


Det blåser...

Det stormar nästan.
Men det är sol! =)


Torsdag

Idag skiner solen, vackert väder alltså. Men det har varit kallt inatt. Snön som kom igår har frusit på, så det frasar så där vintrigt när man går på den.

Vi har en björn som lufsar omkring strax utanför byn, mot Lyckselehållet. Fick veta det igår. =)

Idag är B i Norsjö. J är hemma från skolan, förkyld. D är på skolan och jag antar att C kom med rätt buss imorse och är på sin skola. ;o)  Själv ska jag läsa ungdomsböcker idag....

Imorgon blir det Umeå. Jag och min mor ska dit över dagen. Trevligt. =)  C åker med oss hem. Till helgen blir det Ö-vik. Då ska jag+B+C+D+J ha minisemester lö-sö; fara på Paradisbadet, shoppa, bo på hotell (Hotellfrukost!) och sen kör vi över Umeå hem.


Kvällen



Bilder från i eftermiddags;

    

Jaha, som synes ligger snön kvar. Men, den kanske försvinner innan pingst....?

Det har slutat snöa nu.


Nästa uppgift..

Till nästa onsdag, 13/5, ska jag:

Välja en hästbok utgiven under 2000-talet. Skriva en presentation på 2-3 sidor. Målgruppen är mina kurskamrater och andra litteraturintresserade vuxna.
Välja en idrottsbok av Hans Erik Engqvist. Skriva ett underlag till en kortare bokpresentation, som jag kan tänka mig att hålla inför en klass. Årskurs valfri. Omfång ungefär 1 sida.
Läsa en barn- eller ungdomsdeckare
. Jag har att välja bland nedanstående författare.
Pia Hagmar
Rose Lagercrattz
Mårten Sandén
Laura Trenter
Martin Widmark
Samt skriva en kortare argumenterande text på 1/2 till 1 sida där jag tar ställning till följande uttalande, av Lilian och Karl G. Fredriksson, hämtat från deras bok Från Kalle Blomkvist till internetdeckare. Om deckare för barn och ungdom:

Deckaren, har någon sagt, är den djupaste källan till kunskap om det samhälle vi lever i. Detta är ju en något deprimerande tanke.
En mer glädjande tanke är att den - oavsett det ibland dystra innehållet - är den kanske djupaste källan till läsglädje. Det beror framför allt på att den erbjuder spänning.
Spännning får människor att vända blad för att se hur det ska gå. Spänning gör människor till läsare och därmed till bättre människor - detta gäller oavsett diskussionerna om huruvida en entusiastisk läsning av Enid Blyton i slutändan skapar en Proustälskare eller ej.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Det snöar fortfarande!!!


Dagens bild

Sonen på väg till skolan.
Alltså....kontraster...blomman i förgrunden, snön i bakgrunden
och solstrålen i mitten. =)



Men, jag vill inte ha snö i maj!!


Det snöar!

Den här synen var det som mötte mig nu på morgonen! Det snöar! Ordentligt! Stora "lapphandskar" (det kallas så när snöflingorna är mer än 1cm i diameter!).






Jag tror den är klar nu..

Bilderbokshistoriken alltså. Alla fem sidorna. Tack min kära namne för korrläsningen och den konstruktiva kritiken! =) Nu ska jag sova och imorgon ska jag skriva ut den och korrläsa en sista gång innan jag skickar in den, samt Temauppgiften som också ska in nu i veckan.

On to the next!

Sleep tight!


Orkar inte tänka...

Jag hatar att sommaren är så förbannat kort! Det är hur mycket som helst man ska pressa in under ett par månader och man ska fixa och trixa med planer för att det ska passa så bra som möjligt för de tre olika hushåll som barnen hör hemma i, plus diverse andra släktingar och vänner till en själv och de andra som ska tas hänsyn till, för inte tala om barnens egna önskemål som kanske inte matchar med de vuxnas alltid och i slutändan hinner man inte med det man helst av allt vill göra på sommaren - ta det lugnt och njuta av livet.

Sönderstressad.


Lyrics

Gode Gud låt mig vara, en lycklig idiot
Som en pråm nerför floden
Ingen når mig där jag ligger å, nej
Gud låt mig vara, en lycklig idiot
Låt mig aldrig nånsin höra
vad dom viskar bakom ryggen på mig
Låt mig förbli, en idiot

Himlen faller ner, utanför mitt fönsterglas
Molnen spetsas mot trädtoppar dom går i kras
Långt i fjärran hörs, sorlet ifrån människor
Regnet slår mot taket låter som det alltid gjort

Jag har ett hål i min hink, men, det gör mig ingenting
Jag har slutat fånga regn, man bara springer runtomkring

Gode Gud låt mig vara, en lycklig idiot
Som en pråm nerför floden
Ingen når mig där jag ligger å, nej
Låt mig förbli, en idiot

Låt dom jaga, skuggorna man aldrig får
Nej, jag tar en skål för varje gång som klockan slår
Och jag ritar upp världen på en pappersservett
Allting är så klart, allting verkar barnsligt lätt
Jag tror på fotsteg i sanden, jag tror på tecken i det blå
Jag följer linjerna i handen, och jag är glad och sällsam då och då

Gud låt mig vara en lycklig idiot
Låt mig aldrig nånsin höra,
vad dom viskar bakom ryggen på mig
Låt mig förbli, en idiot
Jag vill la la la la på en sprucken trästol
I ett fält av oklippt gulnat gräs
Oh, jag vill bara vara här

Gode Gud låt mig vara, en lycklig idiot
Som en pråm nerför floden
Ingen når mig där jag ligger å, nej
Låt mig förbli, en idiot
En lycklig idiot

Peter LeMarc

Vår- och sommarplaner och önskningar...

Så här ser min grovplanering ut. =) Hoppar över lite födelsedagar.
(Det är bara för många som fyller år i maj och juni!)

21-24/5 - Jag+C+D till Strängnäs, hälsa på Susanna m familj. =)
26-28/5 - Sista inneveckan på campus i Härnösand för denna terminen.
30/5 - Byadag i Långbäcken på dagen. Rockabilly på Tjäredakka på kvällen.
31/5 - Mors Dag =)
2/6 - Jag (+?) till Umeå och gratta C som fyller 17.
10/6 - Skolavslutningar, Umeå på dagen, Fredrika på kvällen.
Fotbollsskola i Åsele för D någon gång innan midsommar.
19/6 - Midsommarafton, firas förmodligen även i år hos Bergholms. =)
23/6 - Fira D&J:s farmor.
24/6 - Fira C&D:s mormor.
25/6 - Fira D som fyller 7. (Vet inte om det blir kompiskalas den dagen.)
Sista helgen i juni har B jubileumsträff, sen grundskolan.
Under juni månad ska vi även till Söderby & stapla ved. =)
Jag och Lisbeth ska ha tjejträff i Långbäcken. ;o)
11-12/7 - Andra helgen i juli, är det Hembygdsdagar i Fredrika.
17-20/7 - Tredje helgen i juli, är det Åsele Marknad.
24-26/7 - Sista helgen i juli, är det Gränshandelsmarknad i Tärnaby.
Vet inte om vi kommer att åka upp just den helgen. Beror lite på väder och vind.
7-16/8 - Bilsemester neråt landet. (Inte spikade datum dock)
Besöka släkt och vänner. =)
24/8 - Höstterminen börjar för Fredrika skola.



Men, det enda som är säkert med det man tänker sig, är att det sällan blir som man har tänkt sig. ;o)

Världen är liten och jag krymper ;o)

Det visade sig att tandläkaren jag var till igår, är en före detta klasskamrat till B, sen grundskolan. I vilket fall, så var det den absolut bästa tandläkare jag besökt någonsin. =)

För övrigt har jag idag på mig min nya kjol från Esprit.
Jag har i garderoben ett par 80-tals Rock Dreams jeans, 34" utan någon som helst stretch. Provade dom idag och fick igen dom! Visserligen med åttiotalstekniken - ligga ner på sängen när man stänger jeansen, försöka låta bli att andas och samtidigt dra in magen ända in i ryggraden! Men ändå! =D

Osminkad vardagsoutfit.... med Pilgrimbrillor =D
Bara för att "alla andra" lägger ut outfitbilder ;o)

        Gårdagens efter-tandl.besök-bild:


Nu ska jag fixa bilderbokstema och plita ner några rader om det.
Have a nice day! =)


Godmorgon

Jag är inte riktigt vaken än...
Kaffe!


Naturligtvis..

...lyssnade alla på Pang Prego idag. Eller? Inte!?! Fasa! Jaja, ingen anledning till oro. Det ligger på webben! ;o) Surfa in på hemsidan och lyssna i efterhand. Underhållning som jag faktiskt, trots att jag (av flera anledningar) inte vanligtvis är ett fan av p3, ger pluspoäng. Men, det beror ju självklart på att Martina mARTy Lindberg valt innehållet! =D För den som vill ha mer info om vad som vankas när man klickar på playknappen kommer här låtlistan från dagens program;

Pang Prego - Låtlista

16:09 Miss Li "I Heard Of A Girl"
16:15 Franz Ferdinand "No You Girls" Tonight
16:21 Movits "Fel Del Av Gården"
16:29 Destiny's Child "Say My Name" The Writing's On The Wall
16:36 Måns Zelmerlöw "Hope And Glory" Melodifestivalen 2009
16:42 U2 "Magnificent" No Line On The Horizon
16:47 Kent "Vy Från Ett Luftslott"
16:54 Embassy "State08"
17:11 Glasvegas "Flowers & Fotball Tops"
17:17 Mendez "Razor Tongue" Razor Tongue
17:24 Bob Hund "Tinnitus I Hjärtat"
17:31 Junior Natural "This Is My Story"
17:36 First Aid Kit "You're Not Coming Home Tonight"
17:40 Moneybrother "Born Under A Bad Sign" Real Control
17:46 Alcazar "Stay The Night"
17:51 Eminem "We Made You"
17:56 International Noise Conspiracy "Arm Yourself"



Måndag =)

Jag har varit till Åsele och lagat ett hål i en tand - utan bedövning för första gången i mitt liv! Känner mig mycket duktig och framför allt ekonomisk ;o)

Jag och D åt lunch hos mina föräldrar. Ställde mig på vågen och ser till min glädje att jag, sen jag började med den här dieten, har gått ner nio kilo. =)
Jag hade planerat att åka förbi och lämna ett paket till ett av mina kusinbarn som fyller år idag, men naturligtvis hade jag glömt presenten hemma. =/  Jaha, tänker jag och köper ny present på Ica i Åsele, slår in den och lägger den i en påse, som vi ska åka förbi och lämna när vi åker hem. När jag svänger in i Fredrika inser jag att påsen med den nyinköpta presenten ligger kvar i min väska! Hahaha!!!

Posten hade ett trevligt innehåll idag! Kommer ni ihåg Pilgrimbrillorna? ;o)
Nu är dom mina, bara mina!!!! =D =D =D

Nu ska jag skriva på min bilderbokshistoria. Bara hälften kvar! =)


Quote of the day...

And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years.
-- Abraham Lincoln



Ina =)

Han skriver bra. Här får du ett par exempel;

Början av kapitel 3 i Rymmaren.

Christian hade just förklarat varför man som fotbollsälskare måste heja på Hammarby. Susanne var helt ointresserad av fotboll, men det ville hon inte säga när Christian nu verkade så entusiastisk. Hon räddades från att avslöja sina kunskapsbrister när dörren öppnades och en fånge släpptes in av en vårdare.
"Det är rena skytteltrafiken", sa vårdaren med ett flin och stängde dörren innan någon hann säga något.
"Var vänlig och slå dig ner", sa Susanne till mannen som såg ut att vilja vara var som helst på jorden utom just i det här besöksrummet.
Mannen satte sig tveksamt på den anvisade stolen. Den intagne placerades alltid längst ifrån dörren så att Christian och Susanne skulle kunna komma ut om det behövdes. Den här killen verkade inte alls aggressiv. Dessutom var han i det närmaste spenslig, vilket var ovanligt bland människor som sitter i fängelse.



Och början av kapitel 27 i samma bok;


"Men ät åtminstone en tomat."
Ännu en middag var till ända.
Mattias kunde bara konstatera att de hade misslyckats fullständigt när det gällde deras dotters matvanor. Han hade tidigare föraktat de föräldrar som kapitulerat och låtit barnen styra familjens val till middag. Så skulle inte Mattias och Lotta bli. De skulle tidigt få sina barn att förstå att man äter den mat som bjuds och lära dem att uppskatta riktig mat.
Nu vägrade hans dotter Rebecka att äta mer än ett fåtal rätter som köttbullar, falukorv och fiskpinnar.
Grönsaker åt hon överhuvudtaget inte, trots att Mattias försökte varje måltid.
Mjölk drack hon inte alls.
Det var mycket som inte hade gått som planerat för Mattias när det gällde dottern.
Ingen hade berättat för honom hur tråkigt det var att leka med klossar eller lägga pussel med åtta bitar.


Kväll!

Jag har just mailat iväg kvällens reportage. Visaftonen var trevligare än jag trodde att den skulle vara. =)

Nu ska jag... Jag har ingen aning om vad jag ska göra nu. Kanske flytta mig från datorn, som jag tillbringat de senaste två timmarna tillsammans med - bortsett från en kaffepaus.

Imorgon förmiddag ska jag till Åsele, på Folktandvården. Ni ser, jag tänker bara på nöjen! (Kraftigt ironisk!)


Böcker

Jag har beställt Thomas Bodströms nya bok Idealisten. I min hylla finns redan Rymmaren som han skrivit tidigare. Den tyckte jag om. =)  För övrigt tampas jag med min bilderbokshistorik (som jag hoppas, hoppas, hoppas att Katta har tid att korrekturläsa) och ska också välja ut 3-7 bilderböcker som jag skulle vilja göra ett temaarbete omkring. Skönlitteraturen jag vill läsa får nog vackert vänta till sommaren. Men, det är ju inget som hindrar att jag beställer den redan nu! =)

Söndag

Sol och blåst. =)

Visafton på FH kl. 17. Jag är ombedd att vara "lokalreporter".


Kvällens bästa på tv =)


Neverending story

Det är nästan pinsamt att jag inte visste att låten med Limahl var ledmotiv till den filmen! Speciellt eftersom jag nu varit ett stort fan av den låten i (räknar efter..) 25 år! Fast, mest är det komiskt (och så typiskt mig att inte ha koll på sånt). ;o)

Nu ska jag natta sonen och ringa dottern.  =)

Det är sooool! =D

Jag ska leta rätt på tvättlina och sätta fast på torkställningen. Målade den i höstas, därför sitter det ingen lina på den just nu. D är hos grannarna och leker med kompisar.

Till middag idag blir det grillat! =D

Vad tycks om min syrenlila färg? =)




Trots att det är mulet...




Länkparadiset

I tio år har jag använt mig av den här sidan. Den är bara bäst! =)





Godmorgon

Inatt var det nästan nere på noll igen. Suck... Men, det kan bli fint fram på dagen i alla fall, verkar det som. B ska till V-mina idag en sväng. Jag och D ska vara hemma och greja lite, samt gå iväg och hälsa på en före detta granne. Vi ska iväg på affären också och handla lite samt panta en massa tomflaskor.

D har hosta. Jobbigt.  =/


Källangivelser...

Jag har glömt hur man skriver korrekta källangivelser!

För övrigt har vi tvättat bilarna ikväll. =) Sen drack vi kaffe ute på bron (fortfarande inte trappen!) tillsammans med ett par av grannarna som kom över. Jag var flitig och krattade lite löv också. Hittade en hel enkrona bland de vissna löven ;o)


By the way...

Helen Pettersson talade på FH i Åsele idag. Mycket Bra Tal!  =)


1:a Maj =)

Uppdatering:
Majbrasan igår kväll var helt okej. Jag & Malin sålde mer korv, kaffe, festis & kakor än vi trodde att vi skulle göra, så Fredrika Föräldraförening gick plus. =)  Vi hade till och med tur med vädret!

Idag är det varmt - läs och häpna! Solen strålar och det är verkligen VÅR! =D Vid tolvsnåret åkte jag & sonen iväg mot Åsele i V70:n. B tog Kawan =)  Vi var förbi i Tallsjö en sväng och drack kaffe och där plockade vi upp bästa Martina som hade ärenden i Åsele, så hon åkte med oss dit. B skulle också till Åsele en sväng. Han tänkte tvärt åka dit och kolla in någons nyinköpta hoj. Väl framme hos mor och far fick vi lax (och mandelpotatis till D) till lunch. Sen gick jag en sväng på Ica och handlade. Träffade Åsa+J+E och lite andra människor. Ica Åsele = Den klassiska mötesplatsen.  ;o)   Jag och mor min gick sen på FH och lyssnade på 1:a maj talare, träffade bekanta och drack kaffe. Morfar/pappa och D var hemma på gården och spelade fotboll och tog fram trädgårdsmöbler. Innan vi åkte från Åsele bjöd mamma på våfflor (nej, jag åt inga), jordgubbar och grädde. Naturligtvis hämtade jag Martina innan vi fikade kaffe och jordgubbar, så att hon också fick! =D Nu till dagens dramatiska vårtecken: När vi åkte in i Tallsjö på vägen tillbaka ser vi hur det står en människa iklädd badbyxor på bryggan vid sjön. Nämnas skall här, att isen har inte försvunnit från sjöarna än, även om den har smält bort på sina ställen - exempelvis runt nämnda brygga. Jag saktar in lite och vi stirrar på människan och funderar på om han är vansinnig eller bara inte riktigt klok. Just som Martina högt formulerar frågan vi båda tänker - om han har tänkt bada - hoppar han i vattnet! Han var rätt snabb upp på bryggan igen, kan jag tillägga ;o)

Nu är vi i alla fall hemma. B har middag i ugnen, fläskytterfile med salami och ost, D är hos en kompis och jag uppdaterar omvärlden. =)

Jag pratar nu med Connie ♥. Hon har varit kvar i stan och haft trevligt med kompisar. =)  Nu väntar hon på bussen till Åsele som går 18:30.

För övrigt är det nu +18 i skuggan och +29,3 i solen här hemma.

RSS 2.0