På schemat idag var..

Språkutveckling och språkmedvetenhet. Föreläsning på förmiddagen och lite på eftermiddagen + grupparbete. Imorgon har vi två föreläsningar på fm som hör till läs- och skrivkursen, sen efter lunch börjar matematiken.

Ikväll har jag varit och lyssnat till havets brus. Just love it!! :)




Första inneveckan på femte terminen.

Femte! 5:e! Jag är på min FEMTE termin! Hur gick det till?!? Tiden har gått superfort! Det tyder på att jag har roligt. ;)

Idag har vi haft introduktion på Läs- och skrivinlärningskursen. Vi gick igenom studiehandledningen, så vi vet vad vi ska göra och så delade vi in oss i studiegrupper. Vi är åtta (kanske nio, det får vi veta imorgon) i min grupp och jag känner fem av tjejerna sen förut, så det känns jättebra. Det är enklare att jobba med folk man redan är bekant med.

Efter middagen (kokade färsk mandelpotatis, som jag hade med mig och åt med inlagd sill) tog jag en promenad. Det var härligt. Var ute i en och en halv timme. :)









Svt

De har en valpejl. Man tar ställning till 50 olika frågor och sen matchas resultatet mot de olika partiernas ståndpunkter i frågorna och så får man en vink om vad man borde rösta på. Nu vet ju jag vad jag tänker rösta. Men, bara för att det är en kul grej så testade jag. Klicka här så ser ni resultatet. :)

Apropå valet i höst.. :)


Bättre och bättre dag för dag?

Just nu känns det så i alla fall. Men, det kan ha något att göra med att jag tog en Ipren tidigare ikväll. Jag har i vilket fall röjt lite, städat alltså. Man blir piggare av att ha det städat. (Fast jag blev helt slut på av att göra det. Är nog inte helt kry än.)

För övrigt intet nytt på västfronten.



Tillfrisknar

Jag har tillbringat helgen i sällskap av feber, värk i kroppen, halsont, snuva etc. Det känns som att det har vänt nu och går åt rätt håll. Febern är borta i alla fall. :)


Hemma igen.

Jag har varit hos far sen måndag kväll. Mor har varit iväg med en väninna på fjällsemester. Sonen har också varit med mig, men han anlände på tisdag förmiddag. Vi, alltså jag, D och pappa, har varit i Söderby. Först tisdag-onsdag och sen även en tur idag. Vi har med gemensamma krafter: rökt fläsk, klippt gräs, flyttat en kvarnsten, fiskat, sågat upp en gran som blåst omkull, kört dit skifferstenar och kört hem vedsäckar. Ja, eldat i vedspisen och hinkar upp vatten ur brunnen också naturligtvis. Men, det hör ju till. :)

Igår när vi var i Åsele var jag och D på simhallen. Härligt! :)

Söderbybilder:

Den här första bilden tog jag tidigare i augusti. Men, den är så fin... :)





Vi flyttade ner den ett snäpp! :)





Fiske efter stenbit (bäcköring). De fick var sin. Sonens var störst.
Jag fick bada metmasken! ;D




Lägg märke till haren på bilden här ovanför!
Jag tror den har kölapp till dasset! :)



Jag och pappa hjälptes åt med att kvista och kapa.
Jag och D hjälptes åt att bära. :)






Två veckor kvar.

Av mitt så kallade sommarlov. Den 30/8 börjar första inneveckan i Härnösand. Den här terminen ska jag plugga Läs- Skriv- & Matematikinlärning. Bara plugg, ingen praktik.



Marilyn Monroe sägs ha sagt följande:

"I'm selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best."

Well said! :)


Blåbärspaj.

Sonen och en av hans kompisar kom hem med 4 dl blåbär igår. Ikväll gjorde vi smulpaj med blåbär. Den tog slut rätt snabbt! :)


Ibland..

Ibland är små glädjeämnen de största.



Tio

Jag glömde alldeles bort att berätta att jag fick tio röda rosor av min sambo igår. Snällt! <3 :)


Godmorgon världen :)

Just nu känner jag livet i mig. Har precis vinkat iväg dottern som farit på jobbet och satt sen ute med morgonkaffet och njöt av lugnet och tystnaden. Jag gillar att vara ute på mornar. Allt känns nytt, friskt och det är bara jag som är vaken (kan jag ju inbilla mig i alla fall när jag inte ser till någon annan människa).

Igår kväll laserade jag stalldörren och lite senare bakade jag och sonen muffins. Ytterligare lite senare läste jag ut en av mina biblioteksböcker; Motljus, av Annika Thor. Den var bra. Lättsmält och ändå aningen filosofisk. Precis vad min hjärna orkar ta in just nu.

Bjuder på ett citat på morgonkvisten och önskar alla en fin lördag.


................

JAS i antågande.

Flytta undan publiken.




En dörr.

Jag har laserat en dörr idag, med tjärbrun lasyr. Det är dörren till bagarstugan. Ja, vi har en bagarstuga, med drängkammare och vind, som sitter ihop med det tillbyggda stallet. Hur som helst, har jag laserat dörren. För om jag gör det och den blir fin, då kommer jag att måla resten av huset nästa år. Sådan är min nuvarande logik.

Biblioteket har jag varit på idag också. Skulle bara iväg och posta ett brev, såg att det var öppet, kom hem med en full kasse låneböcker. Kan vara bra att ha en regnig dag, som igår kväll. Det formligen öste ner. Men, som någon skrev till mig på facebook; Man slipper ju vattna.

Vi ska träffa en av sonens kusiner ikväll, som bor i Japan numera. Han och hans japanska flickvän är här på besök, tillsammans med hans föräldrar som bor i Umeå. Vi ska fika på Sjönäs hembygdsområde. Trevligt.

C kommer hem ikväll med bussen. Hon ska jobba imorgon och på lördag. Sen åker hon igen.
J kommer också hem ikväll. Huset fullt blir det, ett tag.


Road trip i fjällvärlden...

Vi (jag+B+D) har varit på en kort tripp, typ 36 timmar.
Storuman - Tärnaby - Hattfjelldal - Vildmarksveien över fjällen till Gäddede där vi sov över. Idag till Strömsund och min kiropraktor ( I <3 Jämtlands Chiropraktik) och sen hemåt. Tittade in hos mor och far när vi passerade Åsele.

Tittade till stugan när vi var i Tärna.



Jag, med mitt favoritfjäll i bakgrunden. Det fanns dock inte tid till att gå upp dit.




Norska fjäll.



Smala, slingrande vägar var det...





Om fysisk aktivitet på recept...

Allmänna rekommendationer enligt FaR till den vuxna befolkningen och vid ångest

  • fysisk aktivitet i sammanlagt minst 30 minuter per dag, minst fem dagar per vecka. Intensiteten bör vara åtminstone måttlig, till exempel rask promenad. Denna aktivitet kan ersättas av mer intensiv aktivitet som gör dig andfådd och svettig, exempelvis att jogga 20 minuter, tre dagar per vecka
  • ytterligare hälsoeffekter kan nås genom att vara mer aktiv oftare eller under längre tid
  • övningar för att bibehålla och förbättra muskelstyrka och uthållighet
  • starta med en lägre intensitet för att lättare tolerera träningen

 

Vid fysisk träning sker en aktivering i de sympatiska nervsystemet med exempelvis hög puls, hjärtklappning, svettning och ökad andning. Samma fysiska reaktioner sker vid ångest, kom ihåg att inte förväxla dessa två.

 

Ordination enligt FaR vid depression

  • konditionsträning som gör dig andfådd och svettig, 30--45 minuter, två till tre gånger per vecka i minst nio veckor
  • styrketräning åtta till tio övningar (en till tre set med åtta till tolv repetitioner), 30--60 minuter, två till tre gånger per vecka i minst nio veckor

 

Fysisk träning vid depression har tydligt vetenskapligt stöd som behandling både akut, för att minska risken för återfall samt i förebyggande syfte.

 

Kom ihåg att de inte är vad du gör som är det viktigaste utan att du gör det, hitta en träningsform som du tycker är rolig.


RSS 2.0