KickUp



Har köpt den gröna, men bergamott är inte riktigt min smak. Måste införskaffa den blå, med mintsmak! :)


Så det så.

Det största är inte att aldrig falla, utan att resa sig igen efter varje fall.

Jag skriver matematikanalys och gör mitt bästa för att tycka att det är roligt. Om jag nu är så bra på att peppa alla andra, må jag väl kunna klara av att peppa mig själv till att fixa den här kursen, kan man tycka. Jag tycker det. Även om jag kanske, eventuellt ligger lite efter just nu...
Till verket alltså. Nu ska det skrivas om vikten av att kunna grundläggande matematik och om hur man ser om elever kan dessa grunder, samt vad man kan göra för att hjälpa dem på traven.



Morgonpromenad.





Idag är det vintertid. Vilket innebär att det blir mörkt tidigare på eftermiddagarna. Men, det är bara sju veckor kvar innan det vänder! :)





Fortsätt simma...

Sexhundra meter igår och tusen meter idag. Simning - some kind of wonderful! :D

Jag och sonen var på simhallen idag, i sällskap av mormor/mamma. Sen fick vi en massa god mat hos mina föräldrar innan vi åkte hem. Innan simhallsbesöket var vi och införskaffade nya vinterskor till sonen och nya skinnhandskar till mig.

Det är aningen blött även ute. Det har regnat i stort sett hela dagen, mer eller mindre.

Fortsätt simma! :)


Hit the road Jack..

VILL HA!!  :)


Dagens DN

Mer stress och ständig nåbarhet är troliga orsaker till att migrän drabbar allt fler. En ny studie från Norge visar att sjukdomen blir vanligare.

– Många människor är ständigt nåbara och känner sig aldrig riktigt fria vilket självklart bidrar till ökad stress som kan utlösa migrän hos genetiskt känsliga personer, säger docent Mattias Linde vid Sahlgrenska akademin till Göteborgs-Posten.

Antalet migränfall har ökat med tio procent på tio år

................................................................................................

Jag blir alltid lika fascinerad när forskare kommer med "nyheter" som egentligen bara är slutsatser som vem som helst med vanligt sunt förnuft kan dra. Självklarheter, som får nyhetsvärde för att den ene eller andre med status i sin titel har konstaterat det i någon empirisk undersökning.


Önskelista i bild

Utan inbördes ordning.
Finns på bokus.com om jultomten skulle ha problem med att hitta...









 


Jag behöver en energikick!


Klipp från vk.se

Mamma kvar vid spisen


Kanske har det inte hänt så mycket med jämlikheten. Mammorna sköter fortfarande mer än mannen när det gäller barnen, hemmet och ekonomin. Det visar en undersökning som nätsidan Familjeliv låtit göra bland 9 000 mammor. Yngre mammor vill också vara hemma ännu mer med barnen och tror att de skulle kunna vara hemmafruar om de bara hade möjlighet, uppger Göteborgs-Posten.

De 9 000 mammorna har svarat på ett hundratal frågor.

Källa: TT

Publicerad: 27 oktober 2010 kl 08.01

.........................................................................................

Min ständiga fråga när det påstås något dylikt är: Vad i hela världen har jämlikhet att göra med modersinstinkt!!?? Varför rör de ihop soppa och kräm, blandar päron med äpplen?!? Ja, därför att de tror att det är jämlikt när både mamma och pappa är på jobbet. FEL!! Jämlikhet är lika lön för lika arbete och likadana karriärmöjligheter. Punkt. Hur man sen väljer att ta tillvara detta som privatperson är upp till individerna att bestämma. Sist jag kollade fanns den fria viljan kvar. Men, ibland undrar jag hur länge till...

 

Matematikdidaktik

Det är vad jag har ägnat större delen av dagen åt. Närmare bestämt den här boken:



Klicka på den för mer info.


Ovanligt kvällsnöje.

Läser lagtexter på lagrummet. Men, det finns ingen anledning till oro. Jag har bara lite udda intressen ibland. ;)



Wild cats...

Jag gillar kattdjur. Alla sådana. Jag gillar inte att de håller på att försvinna! Därför försökte jag nyss lägga in en banner på vänster sida här. Men, jag får inte till det.. Den ryms inte. Jag måste fixa marginalerna. Just nu har jag lagt den så att man måste scrolla för att se hela. Lite jobbigt..  Slänger in den här så länge.


Den där pedagogiska ryggsäcken..

Jag tror att jag sa nånting om att jag skulle återkomma i språkutvecklingsämnet, när jag passerat due-day. Jag tänker inte kopiera in hela arbetet, det blir för långt. Men, jag lägger in slutordet. Håll till godo:


Slutord.
Skolan skall efterlikna den värld vi lever i, alltså måste vi låta eleverna möta den världen.
I vår undervisning anser jag att vi måste sträva efter att ta ut klassrummet i världen, eller ta in världen i klassrummet. Jag vill att eleverna ska se en mening med det de gör, istället för att få uppgifter uppradade som de ska göra för att exempelvis komma till nästa kapitel innan klockan två på fredag. Jag vill också, som förmodligen framkommit, att eleverna ska få ha roligt medan de lär sig att hantera den värld vi lever i.
De kommer att möta kommunikationssvårigheter, såväl i skolans värld som i den värld de träder ut i efteråt. Det ligger på vårt ansvar att bistå dem med verktyg som gör att de kan hantera dessa på ett för dem tillfredställande sätt. Vi måste göra detta genom att fokusera på deras starka sidor och stötta dem där det behövs, utan att ge dem upplevelsen av att de är mindre värda om de inte hunnit så långt i sin utveckling som kursplanen kräver.
Vi måste lära dem att det är okej att vara annorlunda, eftersom just det är det enda normala. Alla är individer, alltså finns det inte två människor som är lika. Även om styrdokumenten har en strävan efter likformighet på många sätt, för att förenkla betygssättning och bedömning, så åligger det oss som pedagoger att bortse från denna önskan att slipa av kanterna på eleverna så att de passar i mallen. Vi bör sträva efter att så långt som det är möjligt se varje elevs unikum och ge var och en tillfälle, samt det stöd som erfordras, för att var individ ska kunna utvecklas till sin fulla potential.
Eleven skall i skolan mötas av respekt för sin person och sitt arbete. Skolan skall sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger trygghet och vilja och lust att lära. (Lpo 94)
Genom att lära eleverna att samarbeta såväl som att arbeta bredvid varandra utan att störas av varandras olika lärstilar, anser jag att vi gynnar deras utveckling till att bli fullvärdiga samhällsmedborgare och hjälper dem på deras väg mot ett framtida yrkesliv. Genom att skapa olika sociala situationer, där samspel och kommunikation kommer i centrum, ger vi eleverna tillfällen att öva på sådant de dagligen möter och kommer att möta i andra kontexter. Språket är så mycket mer än det talade och skrivna ordet, även om jag personligen tror att den som behärskar skriftens många användningsområden har alla möjligheter att klara sig väl i livet.
Till sist anser jag att jag inte blir en bättre pedagog av att stirra mig blind på att jag ska stärka den fonologiska medvetenheten ena timmen och den semantiska den andra. Jag väljer helst att se till helheten och att försöka integrera så många moment som möjligt i en planerad undervisning, så att de individer som behöver extra träning i det ena eller andra kan få detta tillgodosett utan att andra tycker att det blir tråkigt för att det för dem blir för enkelt. Som jag har lagt upp ovanstående övningar, tror jag att jag kommer åt såväl fonologisk, morfologisk, och syntaktisk medvetenhet, som semantisk och pragmatisk.
Nu tror ni att jag räknar upp dem på slutet bara för att få skrivet svart på vitt att jag vet vilka alla är. Naturligtvis. Jag vet också vad de står för och jag vet att jag tycker att det är tråkigt att läsa om samma saker i olika böcker, men jag gör det eftersom jag är vuxen och förstår vikten av repetition. Eleverna jag kommer att ha, har inte alltid den bilden av repetitionsuppgifter. Därför vill jag ha en omväxlande undervisning, så att de kan repetera utan att tänka på att det är just det de gör.




Ironiskt...

Försöker ta mig igenom en bok som handlar om varför lärobokstexter kan vara svårlästa. Boken tar till exempel upp såna logiska saker som att texten ska vara fängslande för att det ska vara roligt att läsa. Det ironiska i det hela är att den här boken, som avhandlar detta ämne, är så tråkig att läsa att jag tror jag får spunk!


Humor

Den som har humor lever längre och klarar stress och motgångar bättre. Humor är bra för immunförsvaret, motverkar cancer och får en arbetsplats att fungera bättre. Idagsidans nya serie handlar om detta vaccin för ett bättre liv. Forskningen kring humor växer, men inte i Sverige.

Läs mer.

The International Society for Humor Studies


Godmorgon.


Å nu blir det reklamfilm.

Jag vill gå på bio!

                 





Nice.

Min snälla sambo har bytt olja + filter i, samt monterat mina fyra extraljus på, Swea idag. Mina snälla barn hjälpte till med middagen. Tortillas. :)

Själv har jag varit huslig, städat och tvättat. Dragit en släpvagn på sommardäck i snön har jag också gjort. Har till och med hunnit promenera en sväng. Däremot har jag inte så mycket som tittat på kursböckerna. Ha! Sådetså!

Satt nyss och trixade lite med mina bilder. :)



Varsågod och sitt. ;)



Äta eller ätas?

Äta.
Lunch hos mor och far idag. Det bjöds på: Porterstek, köttbullar, mandelpotatis, lingonsylt, rönnbärsgele, korntunnbröd. Äppelpaj, vaniljsås. Morotskaka.
Middag på Folkets Hus på byn: Thaibuffé.
Kväll: För mycket godis och jag har lyckats få smulor från chokladkakan mellan tangenterna!


Fredag.

Åkte taxi med 3-5an till Åsele på fm och pluggade medan de hade bad. Tillbaka på byn till lunch. Efter sonen hade slutat skolan styrde vi mot Umeå och inhandlade diverse maskerad-halloween-prylar och tog med oss dotra hem. Snöväder hela vägen, halka och blåst. Men, eftersom vi är i norrland, är det ju inget snökaos. Tss... ;)


Ikväll..

Först föräldramöte och sen årsmöte med föräldraföreningen. Tre och en halv timmes antecknande blev det. Ja, inte konstant, tack och lov! Men, det började halvsju och jag kom hem tio över nio. Nu ska jag renskriva allt innan jag glömmer vad mina stödord betyder! :)


Ego - eller; några av mina många ansikten..

 I Söderby i början av oktober.

 Nyklippt, hemkommen från SAX på Renmarkstorget, 7/10.

  På väg för att se Garvsyra, i torsdags.

Och ja, det är samma t-shirt! Jag gillar den! ;P




Apropå ingenting..

Jag har nyss konstaterat att det går inte att lita på mina kategorier i den här bloggen, för jag glömmer så ofta att sortera in inläggen under de få kategorier jag har. Det finns till exempel hur mycket bilder som helst i inläggen som ligger i kategorin "Allmänt".

För övrigt har jag "målat om" bloggen. Vad tycks? :)


Onsdag (ytterst fantasilösa rubriker jag håller mig med).

Igår var min tanke att eftersom snön töat bort (tack och lov!) skulle jag fixa lite ute idag. Men, när jag vaknade imorse var det vitt utanför fönstret. Hm.. Planer är ingenting, planering är allt...eller hur det där nu var. Jaja, jag envisades med att hålla fast vid mitt någotsånär goda humör, vintern till trots. Tog fram nål och tråd och lagade ett par av sonens handskar, flitig som en hästmyra (Är de flitigare än andra?). Översatte lite engelska och räddade därmed diverse dinosaurier från svältdöden innan jag kom på att jag skulle köra igång en tvättmaskin. Stående framför tvättmaskinen blir första spontana tanken "vem har varit så morgonpigg och hunnit köra en maskin nu redan?" och sen faller poletten ner. Det var snarare så att det var någon som glömde att hon skulle hänga tvätt igår kväll.. Jaha, fortsätter att envist hålla fast vid mitt åtminstone neutrala humör och kör en snabbtvätt på de stackars kläderna som ligger och drunknar i varandra där i maskinen. Må jag nu komma ihåg att hänga den. När sonen iklädd vinteroverall, ny för året, vandrat iväg den långa vägen över tomtgränsen till skolan, beslutar jag mig för att ta mig an matematikuppgifterna. Går via D-vitaminburken (man behöver två om man ska hålla på med matte!) till skrivbordet och plockar ihop tre kursböcker, studiehandledningen och datorn, tar med mig dom till sängen (Ja, jag vet..men nu råkar det vara så att jag trivs med att sitta i min säng med laptopen i knät!) och förbereder mig mentalt för att...plugga? Ska bara kolla mailen först. Hm..överbjuden på tradera. Jaja, det kommer fler tillfällen. Mail från väninna som jag måste svara på. Bloggstatistik...hm..blogg..man kanske ska..? Men, när jag har skrivit detta ska jag börja plugga. Jag ska bara hänga tvätten först och köra igång en ny maskin, kanske koka en kopp te, bra att ha bredvid sig när man skriver matematikanalys..ska nog kolla fb också, det kan ju ha hänt något Mycket Viktigt (?). Sen ska jag studera, skriva. Fast en promenad vore ju nyttigt och vissa saker kan jag ju göra ute även om det är snö..






En timme senare...
Nu Måste jag börja med matten! Har varit ute och förbarmat mig över ett par cyklar som stod och frös, klappat på släpvagnen och talat om att den inte ska behöva stå där hela vintern, fotat snöbilder och lagt mig i snön och tittat upp på världen ovanför. Sen gick jag in. Nu är jag här igen. Ska nog koka mig det där téet jag tänkte på förut. Jag ska bara lägga in en bild eller två först. ;)

Måndagens glasfusing - före bränning ser mina fantastiska konstverk ut så här:



Hur det ser ut efter bränning får vi veta om ett par veckor. :)

Dagens vinter:



Tänk att ha julgransbelysning i den där granen!! ;D
Frivillig att klättra upp med den?? Anyone?? ;)

   Tittar på...



Ibland slingrar jag mig undan mina måsten mer än vanligt och roar mig med annat. En av gångerna blev resultatet detta:


Tisdag.

Nu är det bara en tidsfråga innan vi flyttar dotras pick och pack till en ny lägenhet. Så de som vill hinna hälsa på henne i hennes Första Egna Bostad och inte har gjort det än, rekommenderas att passa på.

För övrigt har jag läst ut Elizabeth Gilberts bok, Lyckan, Kärleken och Meningen med livet. Den Är Så Bra att jag tänker köpa den på originalspråket också. :)

Jag har skickat in lite inlämningsuppgifter idag. Det går på halvfart. Jag får inte riktigt till det som jag skulle vilja. Men, får väl hoppas att de godkänner allt i alla fall.


Måndag.

Jag tror att jag har lyckats plita ihop alla skrivuppgifterna till moment 1 på svenskan, om språkutveckling. Ska lägga ut mer om det efter onsdag - inlämningsdagen.

Ikväll ska jag på glasfusing här på byn. Det ska bli kul. Hoppas bara att det finns glas i de färger jag vill ha. :)


Första snön...

Det är snöstorm ute. :)
Jag har sommardäck på bilen. :(

Har varit ute på en såååå härlig promenad i yrvädret. Vilt och vackert!! :D



Å nu fick jag nyss höra att jag får hjälp med att lägga om däcken idag! ;D
Å ikväll ska jag fara och se Garvsyra! :)
Livet är härligt!!


Helgen gick fort.

Det var snöstorm i förmiddags. Lyckligtvis försvann den lika fort som den kom och det blev höst igen med klarblå himmel, sol och starka, friska vindar. Jag har varit på promenad. Det är nog det enda vettiga jag har gjort idag, förutom mat och sånt..

För övrigt behöver kommunen (och BYN!) kreativa nyskapande människor med goda idéer! Som kan hitta på något kul, som det uppe i Harads till exempel. I den byn bor ca 600 människor. I den här byn är det inte så många kvar. Men, det borde väl inte hindra att Någon hittar på något? Eller?


My 15 minutes of fame!

Gå in på www.lumix1200.se och klicka på Utställare uppe i listen, bläddra till sida två, leta fram mitt namn, klicka på det och titta på mina bilder som kommer att visas på Fotografiska museet i Stockholm den 3 november!

Yay!! ;D

Jag mår bra nu.

Precis nu, mår jag bra.

Oroar mig för dotra naturligtvis. Hon mår mindre bra, men ändå mycket bättre än förut. Men, bortsett från det och bortsett från lite studiestress, så mår jag bra. Jag måste försöka komma ihåg den känslan. Kan man kanske spara den på burk? Jag menar, det kan ju vara annorlunda imorgon.


Så det så! ;)


Tisdag.

Tänker varva pluggandet med att ta en tur till Långbäcken och hjälpa mor och far med diverse saker. Det ska ju göras höst överallt.


Söndagspromenad




Orkar inte blogga..


Hemma.

Landade här hemma igår eftermiddag, efter en innehållsrik vecka.
Fortsättning följer...


Forts.
Idag har jag tvättat, pluggat och tvättat lite till. Hade tänkt ta en promenad också. Men, hur det nu var så blev det inte av. Veckan har varit rätt innehållsrik, så jag känner mig ganska slutkörd.
Vi har haft matte, svenska, bild och musik. Varav de två sista var bara 60 minuter av varje.
Igår förmiddag var vi på Technicus och invigde fjärdeklassare i matematikens historiska värld; Räknesystem från Mayaindianerna, Babylonierna, Egyptierna och Romarna.

Som vanligt har det blivit lite bilder. Men, de första jag tog blev mysko ljus på och jag begrep inte varför. Sen såg jag att jag hade kameran inställd på dokumentfotografering. Då föll poletten ner. De bilderna lägger jag inte ut. :)





En Hästkastanj som jag brukar gå förbi på väg till skolan. :)



Del av parken mellan skolan - biblioteket - kyrkan.                                                                                           



En av ekarna i parken. :)



På väg "hem" från Ica en kväll.



Ett av husen på skolan, fotat från fönstret i ett annat Miun-hus. Lägg märke till grejen på taket! :)



Blommor utanför Technichus.



Det är en mysig liten stad. :)


RSS 2.0