Tillbaka till framtiden.

Eller något i den stilen. Tillbaka till bloggvärlden i alla fall. Sen sist så har jag haft mer datorbekymmer än vanligt, vilket föranledde en mindre kirurgisk operation av min sambo - nu funkar min kära laptop perfekt igen!

Jag har tagit upp simningen igen, sen en månad tillbaka. (Haha..skrev för fort, så det råkade bli "somningen". Freud?) Så härligt! Simmade 1500 meter i lördags. Det finns inget bättre i motions/sportväg. Jag mår bra av det. Det enda jag riktigt saknade när jag flyttade hit var simhallen. Nu blir det oftast bara en gång i veckan jag far dit, eftersom det blir en resa på ca 12 mil sammanlagt. Men, det är värt besväret!

Den där skrivuppgiften jag gjorde tidigare i höst kom med posten idag. Godkänd och vacker. :) (C av A-F) Fullt nöjd, med tanke på att jag inte lagt ner 150% på arbetet. Nu är det tänkt att jag ska ägna mig åt matematikplugg. Jag ska fira lucia genom att skriva matematiktenta. Jippietjoho! Funderar allvarligt på att ha glitter i håret. Har tagit fram ett lila. Tror det blir bra. Jag har en svenskagrej kvar att göra före jul också och så har vi ett grupparbete. Men, det tar vi tag i efter tentan.

Det är lite kyligt nu om dagarna. -20 just nu, -24 imorse. Jag har eldat i vedspisen idag. Mysfaktor - hög! Att det blir varmt är mer en bonus. ;)

Glasfusingmåndagarna är över för denna gången. Nu väntar jag på att de sista konstverken ska komma från brännugnen.

Det påstås att det är jul snart. Det är bra, av den anledningen att då blir det snart ljusare om dagarna. :)

Må så gott där ute!

Grattis gumman!

Dotra har tagit körkort idag! :)


Julpaket.

Jag funderar på att skicka julpaket. Gör det du också.

I samband med julpaketen har Hoppets Stjärna ett specialavtal med Bussgods/Smartpak. Under november månad, får du skicka EN banankartong för endast 88 kronor och efterföljande kartonger för endast 40 kronor styck. Respektive kartong får väga max 20 kg.


Kyckling på måndag.

Min kära moder skickade med en kycklingrätt hon hade gjort, som vi (jag+C+D) tog med oss hem igår efter att vi hade firat min käre far. Den åt vi till middag idag.

Det var ju fars dag igår. Jag bakade muffins och gav honom. Vaniljmuffins, chokladmuffins och tigermuffins. Mums. Mamma serverade porterstek till middag och tårta till efterrätt. Mums igen. Efter att vi hade firat min far åkte vi upp på berget så att dotra fick gratulera sin far. Vi fikade där och dotras småsyskon lekte med varandra en timme innan det var dags att åka hemåt. När vi kom hem packade vi upp sonens jultidningskartonger. Han hade bland annat valt en aukustisk gitarr som premie. Mina barn är musikaliska. :)

I lördags såg jag och dotra filmen The Boat That Rocked igen. Den Är Så Bra!

Idag har jag pluggat lite matematik och så har vi varit bort på återvinningen med diverse kartonger och sånt. Dottern övningskörde dit och sen hem via affären. Historiens kortaste övningstur. Till mitt försvar kan jag säga att vi var ute drygt en halvtimme och körde fredagen innan jag for ner till H-sand. Imorgon ska hon iväg på halkbana.

Ikväll är det sista glasfusingkvällen. Snyft.. Det är jätteskoj. Jag skulle kunna hålla på hela dagarna! :)

Jag upptäckte idag när jag tittade i almanackan att jag kommer att fira Lucia med att skriva matematiktenta. Funderar över om jag ska ha glitter i håret då. ;)

För övrigt intet nytt på västfronten.



Lägesrapport från studiefronten.

Jag har just skrivit färdigt ett självständigt, teorianknutet resonemang, med motiverade exemplifieringar, om hur barns/elevers utveckling av taluppfattning kan stödjas och stimuleras, med koppling till skolans uppdrag. Det blev två sidor, minimum av det begärda antalet. Det är ungeför vad jag har kapacitet till just nu. Av någon anledning hade jag helt förträngt att den där skulle lämnas in imorgon. Men, men...sånt händer och nu är det klart. Har mailat filen till mig själv, så att jag ska kunna skriva ut den uppe på biblioteket, eller på skolan, imorgon. Rätt ovanligt att de vill ha in papperskopior. För det mesta ska vi bara skicka in våra arbeten via nätet.

Vi har haft läs- och skrivutveckling på schemat måndag em, tisdag och halva onsdag. Andra halvan av idag, 13:15 - 17:00 hade vi matematik. Detta ädla ämne (sense the tone!) ska vi även ägna oss åt hela dagen imorgon, från 08:15 - 17:00 samt på fredag förmiddag. Blir ni inte lite avundsjuka så säg? Skämt åsido, det är en tung och intensiv vecka. Precis som de tidigare inneveckorna på den här kursen. Tyngsta hittills på mina fem terminer.

Vi, det vill säga hela min studiegrupp på typ åtta personer (eller är vi nio?), gruvar lite inför matematiktentan som vi har vecka 50. Det var ju inte direkt igår vi räknade matte, om man säger så och även om vi har en massa föreläsningar nu, så är det ju mest övergripande och i ärlighetens namn fastnar inte allt som sägs på en föreläsning, inte ens om man antecknar. Så, de närmaste fyra veckorna är det matteplugg som gäller, stenhårt. Tentan skriver jag på lärcentra, eftersom vi inte har någon mer innevecka förrän sista veckan på terminen, v.2 2011. (Jag har koll på mina inneveckor till våren nu, om någon skulle vara intresserad av att veta dem.)

Nu har jag skrivit i word för länge. Kommer på mig med att trycka ctrl+s för att spara texten. Haha!

För övrigt var det höst när jag kom i måndags och imorse hade det blivit vinter.


Jag vill ha...

....fler goda nyheter i media. Det är nästan omöjligt att läsa dags- och/eller kvällstidningarna utan att ramla ner ett snäpp eller två i humöret. Därför försöker jag oftast låta bli. Men, människor påstår att jag är dålig på att hänga med i vad som händer och det fascinerande är att de verkar tycka att det är fel att låta bli att samla på katastrofer.

Jaja, det är ju tur att vi är olika. Tänk så tråkigt det skulle ha varit annars.

För övrigt anser jag att vår käre Konung skulle ha fått jaga älg i fred. Sådetså! :)


Alldeles för beroende?

Jag inser att jag kanske är lite för beroende av att ha social kontakt, när jag lider av att mötas av detta när jag försöker logga in på facebook: 


Kontot ej tillgängligt

Ditt konto är inte tillgängligt för tillfället på grund av webbplatsunderhåll. Det bör vara tillgängligt igen inom några timmar. Vi beklagar eventuella problem som detta orsakar.


Jaja, jag får väl ta mig en god bok istället! :)
Filmen var i alla fall suveränt bra! Rekommenderas verkligen. Jag skulle lätt kunna se den en gång till, redan nu om det gick!


Bio

Jag tänker gå på bio med dotra ikväll. Det blir lite sent innan jag är hemma igen visserligen, eftersom det nu är 58 km enkel väg. Men, det må vara hänt. Jag behöver inte köra ner till Härnösand förrän vid halvtiosnåret imorgon.


Just a note..


Tisdag, onsdag, torsdag...

Igår blev det Umeå och Vännäs för min del. Skämde bort mig med att inhandla extremt nödvändiga(?) saker som en Bed Head hårspray på SAX med det trevliga namnet Spoil me och på H&M två ögonskuggor med de vackra namnen Purple Obsession & Blue Jean, från L'Oréal Paris. Hälsade på bästaste Linda i Vännäs på hemvägen! :)



  


Idag har jag varit till Lycksele, fått lunch på hotellet, handlat julklappar och annat på Dollarstore och tagit med mig sonen och hans storebror hem. Imorgon efter lunch åker jag och min käre son till Åsele och blir där tills på lördag. Jag ska hämta dotra i Vilhelmina imorgon kväll.

Slut på dagens värdelösa vetande...


Tydligare skillnader mellan lärarfacken

Lärarförbundet och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting har idag gått ut i en debattartikel i DN och presenterat en mindre undersökning bland 800 lärare. Utifrån denna påstår man att Sveriges lärare inte vill ha en statlig skola eller ökat statligt ansvar för skolan. Vi vet att detta inte stämmer. Detta visar att skillnaderna mellan Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet är mycket stora.
Lärare och andra grupper har i flera undersökningar tydligt visat att man vill ha mer statligt ansvar för skolan. Hade Lärarförbundet och den kommunala huvudmannen istället frågat – som Lärarnas Riksförbund gjort i en stor enkätundersökning bland 1000 elever, 1000 föräldrar och 1000 lärare – om alla elever har samma chans till en likvärdig utbildning i dagen skola, så hade svaret varit ett rungande nej från 81 procent av lärarna, 75 procent av föräldrarna och 63 procent av eleverna. Och av dem som har tagit ställning ansåg 89 procent av lärarna och 66 procent av föräldrarna att kvaliteten inom skolan skulle förbättras om statens ansvar för skolan ökar. Där finns alltså ett starkt stöd för ett ändrat huvudmannaskap för skolan.

Även i Lärarnas Riksförbunds omfattande väljarundersökning från augusti i år, där 4500 personer i åldern 18–74 år har intervjuats, svarade hela 90 procent att inte alla Sveriges elever får en likvärdig utbildning och en klar majoritet ansåg att likvärdigheten skulle förbättras med en statlig finansiering av skolan.

Detta visar att skillnaderna mellan förbunden är mycket stora. Större än vi trodde. Vi har sträckt ut en hand för att samarbeta om ökat statligt ansvar för skolan för elevernas skull och för att öka likvärdigheten i svensk skola, bland annat med vår artikel i Svenska Dagbladet idag. Tyvärr väljer Lärarförbundet att gå armkrok med arbetsgivarna.

Det är väldigt bra att Lärarförbundet nu är så tydliga. Det främjar debatten. Men att hålla fast vid dagens situation gynnar inte Sveriges elever. Undersökningar från bland annat Skolverket visar tydligt att den differentierade skolan har minskat likvärdigheten och försämrat resultaten för svensk skola.

Vi kan, och vill, inte backa tillbaka till det som varit. Men vi kan inte heller blunda och bara ropa på mer pengar till kommunerna som ska fortsätta att få använda dem enligt eget gottfinnande. Det är oansvarigt.

Nu måste vi gå vidare och rätta till fel som gjorts och som lett oss till allt större skillnader. Och det finns en enighet i lärarkåren om att det krävs ökat statligt ansvar och en annan finansieringsmodell för skolan.

Metta Fjelkner
Ordförande, Lärarnas Riksförbund
..........................................................................

Ovanstående är kopierat ur Lärarnas Riksförbunds nyhetsbrev MedlemsNytt, som landade i min inbox idag.


Måndag.

En del måndagar är mer måndag än andra...trots det fina vädret.




RSS 2.0