Att det ska vara så svårt att välja!

Dammsugare. Jag tänker köpa en ny. Den ska vara tyst, energisnål, funka bättre än bäst och ha lång räckvidd. Är det någon som har en aning om hur många det finns att välja på?!?


Midsommar 2011

Midsommaraftonens kväll tillbringades traditionsenligt uppe hos Patrik & Kerstin Bergholm. Vi var sammanlagt 8 vuxna & 9 barn. En av traditionerna är att rada upp barnen framför midsommarstången och fota dem. Lyckligtvis hade vi rätt tur med vädret. Även om det regnade på dagen, så var det uppehåll på kvällskvisten. :)



Menyn var i år:

Förrätt
Nässelsoppa med ägghalvor & nybakat bröd

Varmrätt
Helgrillad gris med bakad potatis, sallad
& diverse röror & kryddsmör

Efterrätt
Pannacotta med jordgubbar

Delikat, som alltid! :)




Pajala

Hörde på radion idag att de brottas med ett angenämt problem där uppe. Det står folk i kö för att flytta dit. Flera hundra människor står i bostadskön. Pajala har drygt 6000 invånare i kommunen, fördelat på 80 byar. Ungefär 2000 st bor i själva Pajala. Precis som i vår kommun har det ständiga problemet varit utflyttningen. Nu har de helt plötsligt det omvända problemet. De hinner knappt med att bygga bostäder åt alla som vill dit och villapriserna skjuter i höjden.

Pajala har sex kommunala grundskolor, två friskolor, särskola och även gymnasium (i samarbete med Kiruna, Jokkmokk & Gällivare). Eleverna i grundskolan får möjlighet att delta i Kulturskolan om de vill. Alltså ungefär som vi har Musikskolan, fast det ingår även dans och teater. Inte konstigt att de kallar sig för Kulturkommunen på nordkalotten.

Alltså, de har fyra badhus. Fyra! Det i Pajala drivs av kommunen och sen finns det tre till i byar som drivs av ideella föreningar. Två utomhusbad har de också (pooler) i kommunen, som även de drivs ideellt. Var är eldsjälarna som vill driva saker ideellt i den här kommunen?

Bra hemsida har de också.

Visste ni att i Norrbotten samarbetar biblioteken i ALLA kommuner? Inte som här, där Umeåregionen har sitt nätverk, V8-biblioteken i inlandet sitt osv. Så himla smarta de är!

Hur som helst. Anledningen till att folk vill flytta till Pajala nu, är att de håller på att börja med gruvbrytning. Det förväntas ge 650 nya jobb inom ett år. Sexhundrafemtio! Det är som om vår kommun skulle få trehundra...

Men, kan det hända i Pajala så ska det väl kunna hända här. Eller?




Lite av det som hänt sen sist:

Tisdagen före skolavslutningen här på byn var vi (hela skolan) till Balberget & till Älgens Hus.




Det var kort bit att gå, men rätt kraftig stigning. Vid foten av berget växer Sveriges nordligaste Hasselbuske, vilken jag inte hann gå och titta på. Alltså måste jag åka dit igen vid tillfälle. Den vill jag se.





Älgkalvarna blev elevernas favoriter.



Skolavslutningen, onsdagkväll 8 juni 18.00 i Fredrika kyrka, gick bra. Det var lite ovant att gå i tåget med lärare och elever, istället för att stå utanför kyrkan och vänta på att de ska komma. C sjöng, alla elever sjöng och spelade & personalkören (nybildad av undertecknad) sjöng. Efteråt var det sedvanligt fika på Tjäredakka.


En av mina sista arbetsdagar efter avslutningen var personalen till Jerker och Christina på lunch. De bor jättefint vid vattnet i Lillarmsjö.




Årets premiärdopp blev av i Lögdasjön torsdagkväll 9 juni. Härligt! Jag simmade omkring läääänge! Men, jag undrar vem som ställt skylten där...? ;)



Lördagen efteråt var vi och badade i Borgsjö och på hemvägen svängde vi in i Tallsjö och solade på bryggan. :) Sen försvann ju värmen, fast solen har vi haft kvar till stor del.

Den där kursen i specialpedagogik som jag läste på vårterminen, lyckades jag bli godkänd i, så nu har jag officiellt sommarlov från allt (bortsett från att jag bör förbereda mig för examensarbetet redan i sommar).


I torsdags var jag, sonen och mina föräldrar till Umeå på dotras student. Tur med vädret hade vi. Efter att de hade åkt vagn runt stan ett tag, köpte vi fika i picknickkorg på Café Station & förtärde i Rådhusparken. Då var Robin och hans pappa också med. På hemvägen stannade vi och åt studentmiddag på Brännlands Wärdshus. Trevligt. :)







Jo, vi hann shoppa lite medan ungdomarna åkte vagn. Jag fyndade två toppar i ekologisk bomull och en hatt, för sammanlagt 150 kr.

För övrigt har jag mest gjort sånt som ska göras: klippt gräs, tvättat kläder, planterat blommor (var till Zemréns i Granträskliden och handlade plantor), besiktigat bilen (ombesiktning i Lse på tisdag) och en massa annat....

Over and out for now.



4e juni

Fortfarande rätt fullt upp, nu med planering av skolavslutning etc. Därav avsaknaden av blogginlägg. Pluggandet är förhoppningsvis färdigt. Men jag väntar fortfarande på att få veta om jag måste komplettera sista inlämningsuppgiften.

Idag har det varit blåsväder häromkring, tromber och sånt. Därför har byn varit utan ström från ca halvelva i förmiddags till strax efter nio ikväll. Mobilnätet har också legat nere och gör så fortfarande.

Jag, C & R var en sväng till Åsele & Tallsjö idag. Sen var jag & D en sväng till Långbäcken och satte potatis. När vi kommit hem igen tillbringade jag drygt en timme med att med mer eller mindre våld dra ut trettio stycken flera-tum-stora spikar ur en mycket lång och grov planka.

I tisdags var Fredrika skola till Majtjärn. Lägger in några bilder därifrån.
















De två sista bilderna är från 2009. De tog jag med bara för att visa lite av de kojor & vindskydd etc som finns där (utan att visa upp elever och personal). Det som inte finns med på bilderna är vedboden, utedasset, bryggan & källaren.


RSS 2.0