Pajala

Hörde på radion idag att de brottas med ett angenämt problem där uppe. Det står folk i kö för att flytta dit. Flera hundra människor står i bostadskön. Pajala har drygt 6000 invånare i kommunen, fördelat på 80 byar. Ungefär 2000 st bor i själva Pajala. Precis som i vår kommun har det ständiga problemet varit utflyttningen. Nu har de helt plötsligt det omvända problemet. De hinner knappt med att bygga bostäder åt alla som vill dit och villapriserna skjuter i höjden.

Pajala har sex kommunala grundskolor, två friskolor, särskola och även gymnasium (i samarbete med Kiruna, Jokkmokk & Gällivare). Eleverna i grundskolan får möjlighet att delta i Kulturskolan om de vill. Alltså ungefär som vi har Musikskolan, fast det ingår även dans och teater. Inte konstigt att de kallar sig för Kulturkommunen på nordkalotten.

Alltså, de har fyra badhus. Fyra! Det i Pajala drivs av kommunen och sen finns det tre till i byar som drivs av ideella föreningar. Två utomhusbad har de också (pooler) i kommunen, som även de drivs ideellt. Var är eldsjälarna som vill driva saker ideellt i den här kommunen?

Bra hemsida har de också.

Visste ni att i Norrbotten samarbetar biblioteken i ALLA kommuner? Inte som här, där Umeåregionen har sitt nätverk, V8-biblioteken i inlandet sitt osv. Så himla smarta de är!

Hur som helst. Anledningen till att folk vill flytta till Pajala nu, är att de håller på att börja med gruvbrytning. Det förväntas ge 650 nya jobb inom ett år. Sexhundrafemtio! Det är som om vår kommun skulle få trehundra...

Men, kan det hända i Pajala så ska det väl kunna hända här. Eller?




Kommentarer
Postat av: Åsa

De är kanske mer företagsam i Pajala/Norrbotten än vad VI är här i norrlands inland??

Här lovas det guld & gröna skogar... typ, sedan händer det ingenting fast det kostar ändå x antal miljoner för kommun.



Jag pessimistisk? Nej aldrig ;-)

2011-06-22 @ 19:40:40
URL: http://mammasgullunge.blogg.se/
Postat av: Åsa

Jag hoppas Du får en bra Midsommar.



Ska Du & Birger med son (söner) hitta på nått skoj?

2011-06-23 @ 20:01:42
URL: http://mammasgullunge.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0