Godafton.
Jo, jag skrev i en kommentar till Åsa (orkar inte länka) att jag är blogg-periodare. Hon påpekade att det är ju tur att jag (såvitt hon vet) bara är periodare på att blogga. Sant! Det finns värre saker att vara periodare på. Kan lägga till protokollet att jag är endast blogg-periodare, tror jag. Jag är nog lite te-periodare också. :)
Ett förtydligande verkar vara på sin plats också. En "salstenta" är en tentamen som man skriver i en sal på campus, alltså på den högskola/det universitet man gör sin utbildning. Ibland, om man som jag läser på distans, kan man få den skickad till ett Lärcentra i den kommunen man bor och så får man skriva den där. I båda fallen finns det tydliga regler om hur det ska gå till.
Tentamensregler vid Mittuniversitetet,
salstentamen
Studenten skall:
1.
anmäla sig via Studentportalen - Studieuppgifter – Tentamensanmälan (Ladok på webb), vilket är en förutsättning för att få delta i tentamen.
2.
göra anmälan till tentamen senast 5 arbetsdagar före aktuellt tentamensdatum. Plats kan ej garanteras till de som ej anmält sig i tid.
3.
efteranmäla sig direkt till tentamenssamordnaren som tar emot i mån av plats och tillräckligt antal tentor.
4.
meddela tentamenssamordnaren eller själv avanmäla sig via Ladok på Webb om studenten bestämmer sig för att inte tentera.
5.
ha möjlighet att tentera på annan ort inom Mittuniversitetet om han/hon så önskar - förutsatt att det redan finns en tentamen på samma tid, plats i tentamenslokal och vakter bokade. Studenten måste själv ta kontakt med tentamenssamordnaren på orten för att få besked om det är möjligt. Om svaret är positivt skall studenten meddela sin institution. Institutionerna får själva fatta beslut om eventuella möjligheter att tentera utanför Mittuniversitetet.
6.
alltid ta med sig giltig fotolegitimation och kårlegitimation (alt kvitto på betald kåravgift) till tentamen. Fotolegitimation skall ligga på bordet under hela tentamenstiden. Student som inte kan visa upp någon form av legitimation får ej tentera. Om studenten inte kan visa upp kvitto på betald obligatorisk kåravgift skall studenten ändå få genomföra tentamen, men saknat kvitto skall rapporteras till institutionen och till Studentkåren. Kvitto på betald kåravgift skall sedan visas upp för institutionen innan tentamen får hämtas ut och betyget registreras.
7.
läsa listor med kodnummer, som visar var i lokalen studenten skall sitta. Om listor saknas gäller de platser som tentamensvakten anvisar.
8.
placera portföljer, väskor samt ytterplagg på plats som anvisas av tentamensvakten före tentamens början. Mobiltelefon eller dylikt får inte användas under tentamen – dessa skall förvaras avstängd på anvisad plats. Under pågående tentamen får väska endast öppnas i närvaro av tentamensvakten.
9.
kvittera ut sin tentamen på anmälningslistan.
10.
inte ha möjlighet att tentera om han/hon kommer senare än 30 minuter efter tentamens början. I extraordinära fall kan student som kommer sent ändå få tentera: Under INGA omständigheter får student som anländer för sent tentera när a) någon student gått på toaletten b) någon student lämnat tentamenslokalen. Oanmälda studenter placeras ut av skrivvakt efter 30 minuter i mån av plats och tillräckligt antal tentor. Ingen student får lämna lokalen förrän 45 minuter efter tentamens början
11.
kontakta vakten om hjälpmedel behöver lånas mellan de tenterande.
12.
icke störa andra tenterande i och utanför tentamenslokalen.
13.
vid toalettbesök, och även i övrigt, följa tentamensvaktens anvisningar. Vid toalettbesök skall den tenterande skriva sitt namn och tid på en särskild lista. Inga samtal mellan de tenterande får förekomma varken i eller utanför tentamenslokalen. Rökning är tillåtet om det är praktiskt möjligt.
14.
skriva sin kod på varje löst inlämnat blad. Samtliga uppgifter på tentamensomslaget skall fyllas i. Antalet inlämnade lösa blad räknas, numreras och noteras på tentamensomslaget.
15.
vara medveten om att den som ertappas med otillåtna hjälpmedel, eller på annat sätt försöker vilseleda vid tentamen, rapporteras till rektor för vidare avgörande om disciplinära åtgärder ska vidtagas (varning/avstängning i högst sex månader), jmf 10 kap 2 och 9 §§ högskoleförordningen). Tentamensvakten har även rätt att avvisa student som uppträder störande eller som i övrigt vägrar följa vaktens anvisningar.
Okidoki, tack :) Nu förstår jag... trodde ju det var något mystiskt ämne Du läste ;-)
Jag gillar verkligen att få förklaring när jag undrar något, då slipper jag ligga vaken om natten och fundera och förstöra nattsömnen med detta :)
Har Du sett bilderna i min blogg på Elin och geggan - vägen, kul nästan jämt :D