Vad en LCHF:are bör & inte bör äta.
Kostprogram för LCHF (LowCarb-HighFat, lågkolhydrat-högfett)
För hälsa och viktkontroll.
Kolhydrater = socker och stärkelse
Jag får äta:
Mjölkprodukter. Mjölk, fil och yoghurt (finns laktosfria varianter för
laktosintoleranta), Grekisk/Turkisk yoghurt, ost (ej mager), feta-ost, keso, creme
fraiche, grädde, smör, majonnäs etc. Helst ekologiska produkter.
Du ska inte välja lågfett-produkter, och inte sockrade!
(Inte mesost; för mycket socker)
Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur. Skär inte bort det synliga
fettet!
Kryddor (utan Glutamat, smakförstärkare och E-nummer), salt efter smak.
Hemgjorda såser utan kolhydrater.
Grönsaker.
Olja(raps eller oliv)-vinäger-dressing. Majonnäsdressing.
Linfrön.
Oliver.
Olivolja och rapsolja (endast ekologiskt odlade, kallpressade).
Kokosfett (inte silverpaketet i affären, utan ren, oprocessad, produkt som kan
finnas i hälsokosten).
Ägg, helst ekologiska, de innehåller mer omega-3.
Titta i affären på innehållsförteckningen: Högst 5 g kolhydrater per 100 g
födoämne
Det finns en stor risk, att det i vår normala kost blir en brist på den fleromättade
fettsyran omega-3. Den finns i riklig mängd i fet fisk, samt i tillskott av fiskolja.
Finns också i kött och mjölk från gräsbetande djur, samt i ägg från från hönor
som fått vegetabiliskt omega-3-haltigt foder.
Jag får äta lite av:
Bönor, linser, frukt (inte torkad frukt, koncentrerat socker).
Nötter, mandel, solrosfrön.
Någon bit choklad med hög kakao-procent, minst 65-70%.
Dessa innehåller låg andel, långsamma, kolhydrater. Uteslut gärna under
bantning, du kan äta lite mer av det när du kommit ner till idealvikt.
Dricka bara lite alkohol, den är fettbildande, och stör blodsockerbalansen.
Öl innehåller maltos som är en mycket snabb kolhydrat.
Jag bör avstå från (eller äta minsta möjliga av):
Potatis, och potatisbaserade varor som chips och pommes frites.
Ris och risprodukter.
Majs och majsprodukter (ex cornflakes).
Spannmålsbaserade produkter som pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling,
pannkaka etc (stärkelserika födoämnen)
Korv och andra charkprodukter. Här finns många E-nummer, som glutamat etc
som skadar våra kroppar. Bör ätas bara vid enstaka tillfällen.
Blodpudding; för mycket socker.
Godis, kaffebröd, tårta. Sockersötade drycker. Allt socker och allt sockrat.
Margariner (på kemisk-teknisk väg hårdgjorda och smörliknande vegetabiliska
fetter)
Omega-6-rika matoljor (ex majsolja, solrosolja, sojaolja, jordnötsolja)
*********************************************************************************
Egentligen inga svårigheter, det mesta är ju normal mat. Förutom då att man inte t ex ska äta mackor och pasta.