Därför har jag sedan länge undvikit Aspartam!

Men det kräver att man läser innehållsförteckningen på nästan allt...
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Aspartam

Aspartam upptäcktes av en slump år 1965, när kemisten James Schlater vid C.D. Searle Company försöker skapa en böldmedicin.


Aspartam är ett av de farligaste ämnen som används som sötning i våra dagliga livsmedel. Aspartam, som ofta omnämns i fackböcker som kemiskt gift, kan vålla oro, depression, förvirring, yrsel, skakningar, sömnrubbningar, kronisk trötthet, ögonsmärta och ögontorhet, synförändringar, högt blodtryck, viktökning, klåda, illamående, minnesförlust, krampattacker och andra besvär. Aspartam kan även leda till hjärntumörer.


I USA använder mer än halva befolkningen stora mängder aspartam. Drygt 3000 livsmedel innehåller aspartam, och däribland alla så kallade lightdrycker. Man lyckades endast för en kort tid förbjuda det. De krafter som ville ha detta ämne kvar på marknaden var dock alldeles för mäktiga. Tyvärr blev aspartam åter tillåtet.

Däremot förbjöd myndigheterna stevia, en japansk ört, som under många år har använts som ett naturligt sötningsmedel. Stevia saknar biverkningar. Anledning till förbudet var enkel - stevia kunde slå ut aspartam.

Aspartam finns även i magnesiumpreparat (magnesiumhydroxid) som man receptfritt kan köpa på apoteket. Aspartamfria magnesiumpreparat är däremot receptbelagda.

Aspartam lanseras också som NutraSweet, Canderel och Equal.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Om aspartam E951!


Aspartam: ett syntetiskt sötningsmedel som allt fler forskare kallar "nervgift"


Aspartam: en molekyl som består av två aminosyror samt metanol (träsprit!)


Aspartam: varna Dina vänner!


Nedan granskas Procordia Foods högkoncentrerade FUN LIGHT - APELSINSMAK, FUN LIGHT - SPORT med citron och limesmak samt FUN LIGHT -HALLONSMAK.


"Livsmedel" som inte innehåller livsmedel

 Rent allmänt kan konstateras att de tre produkterna med undantag av FUN LIGHT - APELSINSMAK endast består av livsmedelstillsatser och vatten. I FUN LIGHT - APELSINSMAK finns dock apelsinjuice.
 Livsmedelslagen stadgar att "Som livsmedelstillsats får användas endast tillsats som godkänts för livsmedlet ifråga...". Livsmedelsförordningen stadgar i sin tur, att en "tillsats får godkännas endast om den är av värde för konsumenterna".
För att en livsmedelstillsats skall kunna användas krävs i rimlighetens namn att den sätts till ett livsmedel. Ovanstående tre produkter är uppenbarligen inga livsmedel utan snarare en blandning av livsmedelstillsatser och borde på denna grund ej tillåtas som livsmedel.

Det är överhuvudtaget en gåta, att livsmedelskosmetika tillåts som livsmedelstillsatser, eftersom de i livsmedelsförordningens mening inte är av värde för konsumenten.
Livsmedelskosmetika är uteslutande av värde för kommersiella intressen. Med kosmetikans hjälp luras konsumenten att tro, att en vara är av bättre kvalitet än den egentligen är.


Överkänslighetsreaktioner

Samtliga ovan nämnda produkter innehåller konserveringsmedlen kaliumsorbat och natriumbensoat, dessa är sedan länge kända för att hos överkänsliga personer kunna orsaka olika typer av överkänslighetsreaktioner. Detsamma gäller för svaveldioxiden, som används i en av produkterna som antioxidationsmedel.
Livsmedelsverket medger ovanstående sakförhållanden, men tillåter likväl dessa hälsovådliga tillsatser.


Astma

Svaveldioxid, som ingår som antioxidationsmedel i FUN LIGHT - APELSINSMAK, orsakar inte bara "vanliga" överkänslighetsreaktioner utan också astma.
Det finns ca. 300.000 astmatiker Sverige. Varje år avlider i Sverige ca. 700 astmatiker i akuta astmaattacker.
Fem procent av alla astmatiker kan antas vara överkänsliga mot svaveldioxid. M.a.o. torde svaveldioxiden som livsmedelstillsats varje år ta livet av astmatiker.


Hjärntumörer hos möss

Det syntetiska sötningsmedlet aspartam har länge ifrågasatts.
Redan på 1970-talet konstaterade professor John Olney, att aspartam kunde orsaka hjärnskador hos möss.
Olney och andra forskare har under åren också riktat stark kritik mot de försök på råttor, som har legat till grund för myndigheternas godkännande av aspartam. Försöken är enligt kritikerna så bristfälliga att inga säkra slutsatser kan dras om vare sig skadlighet eller oskadlighet.
Enligt kritikerna så antyder t.o.m. försöksresultaten en ökad frekvens hjärntumörer av aspartam hos försöksråttorna.

Hjärntumörer hos människor
Förra hösten (läs: hösten 1996, Webbm. anm) publicerade Olney ännu en rapport, där han pekar på ett troligt samband mellan intaget av aspartam och en ökning av antalet hjärntumörer hos befolkningen i USA. Olneys rapport har väckt stor uppmärksamhet i massmedia. Livsmedelsmyndigheterna världen runt har hitintills systematiskt förringat Olneys rapporter. 

I senaste numret (läs: 1997, (Webbm. anm) av Livsmedelsverkets tidskrift "Vår Föda" ägnas hela tre sidor åt aspartam. Livsmedelsverkets ståndpunkt är: "Aspartam har inte varit cancerframkallande i djurförsök, och epidemiologiska data talar inte emot en koppling mellan aspartamanvändning och hjärntumörer. Det finns således ingen grund för antagandet att aspartam kan orsaka hjärntumörer".
Inte med ett ord nämner verket Olneys djurförsök med aspartam från början av 1970-talet och framåt. Man förtiger den sedan många år i USA pågående debatten om aspartam. En debatt som bl.a. har handlat om de omfattande bristerna i de djurförsök, som låg till grund för aspartamets godkännande.
Inte med ett ord nämner heller Livsmedelsverket, att det finns ett otal observationer, som antyder att aspartam i de halter, som det förekommer i livsmedel, kan orsaka olika neurologiska störningar. Några kontrollerade försök för att närmare klarlägga denna problematik har aldrig utförts.

Aspartam för 8 miljarder kronor per år
Den största tillverkaren av aspartam är Nutrasweet Corporation, som ägs av Monsanto. Det årliga saluvärdet uppgår till ca 1 miljard dollar, ca 8 miljarder kronor.
Konstgjorda sötningsmedel som aspartam togs ursprungligen fram med tanke på behovet av sötningsmedel i specialdiet för diabetiker. Nu är ju den marknaden tämligen begränsad och därmed olönsam. Därför har Monsanto och andra tillverkare av sådana här sötningsmedel sedan länge lagt ned stora marknadsföringsresurser på att få alla konsumenter att nyttja dessa sötningsmedel.
För Monsanto är aspartam onekligen en lukrativ affär. Men för konsumenten innebär aspartam en onödig risk, som man lätt kan och bör undvika.
Aspartam har överhuvudtaget inget berättigande i vanliga livsmedel. M.a.o. så bör ämnet snarast förbjudas.


  • Enligt obekräftade uppgifter kan aspartam ha legat bakom den hemska sjukdom som drabbat över 12 000 soldater efter kriget mot Irak. Det är ett faktum att soldaterna drack Diet-Coke ur burkar, som stått i ökenhettan i flera veckor. Visste Pentagon inte att aspartam bryts ned till träsprit och formaldehyd vid höga temperaturer?

  • Referenser:
    Livsmedelsverket medger som framgått, att kaliumsorbat, natriumbensoat och svaveldioxid kan orsaka olika överkänslighetsreaktioner. Därför återges inga referenser beträffande dessa ämnen.
    Nedanstående referenser gäller enbart för det omtvistade aspartamet:


    Olney, J. W., and Ho, Ol., Brain Damage in Infant Mice Following Oral Intake of Glutamate, aspartate or Cysteine, Nature, 227, p. 609-611, August 8, 1970.

    Olney, J. W et al., Brain Damage in Mice from Voluntary Ingestion of Glutamate and Aspartame, Neurobehavioral Toxicology, 2, p. 125-129, 1980.

    Olney, J. W., Excitotoxic Food Additives - Relevance of Animal Studies to Human Safety, Neurological Behavioral Toxicology and Teratology, 6, p. 455-462, 1984.

    Olney, J. W., et al., Increasing brain tumor rates: Is there a link to aspartame? J. Neuropathology and Experimental Neurology, 55,p. 1115-1123, 1996.


    Tidigare publicerat i Miljö o Framtid 3/97
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

    Om man nu vill ha söt smak på sådant man äter och dricker, är det ju lika bra att äta och dricka naturligt söta saker.

    Stevia till exempel.

    Stevia är en liten grön planta som har sitt ursprung i Paraguay. Stevian har på sistone fått allt större spridning eftersom den lilla plantans löv innehåller ett smakämne som är upp till 30 gånger sötare än socker! Denna helt naturliga sötma åstadkomms dessutom utan en enda kolhydrat och likaledes utan att den innehåller en endaste liten kalori!

    Ändå har Stevia en klar effekt när det gäller att dämpa sockersuget hos sockerkänsliga personer och kan även minska hungerkänslor.

    Steviaplantan har använts som sötningsmedel i hundratals år i Paraguay och Brasilien. Redan under 1500-talet togs plantan in i Europa av de spanska conquistadorerna, men man lyckades aldrig få den att trivas något vidare. Under de senaste 20 åren, framför allt i Japan, blivit oändligt populär som kalorifritt och kohydratfritt sötningsmedel. Så populär att t.ex. Coca Cola company använder stevia som sötningsmedel i flertalet sockerfria produkter på den japanska marknaden.

    Stevians latinska namn är Stevia rebaudiana och den odlas numera kommersiellt i Brasilien, Paraguay, Uruguay, Centralamerika, USA, Israel, Thailand och China.

    Steviabladen innehåller ett flertal glycoider, söta smakämnen. Den viktigaste har fått namnet stevoside och har blivit en av de allra vanligast förekommande sötningsmedlen i Japan och Syd-Korea. Faktum är att olika Stevia-produkter utgör så mycket som 40 % av den japanska sötningsmarknaden.

    Förbjudet att sälja i Sverige, EU och USA

    Stevia är däremot förbjudet som sötningsmedel i större delen av västvärlden. Anledningen sägs vara att man inte har utrett om Stevia kan vara farligt i större doser. Vad gäller tillåtna sötningsmedel som spartam, acesulfam K, sackarin, sorbitol, mannitol och xylitol så finns det rekomenderade maxdoser eftersom man vet att alla dessa sötningmedel medför negativa biverkningar. Det gäller i högsta grad även socker, men för socker finns ingen av Livsmedelsverket rekommenderad maximal dygnsdos.

    Forskning har visat att Stevia inte på något sätt påverkar blodets glukoshalt och kan hjälpa till att hålla bukspottskörten i trim. Stevia kan effektivt användas för att minska sockerbegäret och minskar även hungerkänslorna.

    Stevia kan tillsättas i alla drycker och maträtter och klarar både höga och låga temperaturer.Stevia är en unik och mångsidig produkt som inte har någon bitter eftersmak.

    2 droppar (Stevia Clear) = 1 tsk socker!
    1 matsked (Stevia Clear) = 2.5 dl brunt socker!
    ******************************************************************************

    Nätbutiken Cayote har tidigare sålt Stevia.
    Men när jag går in på deras sida nu och klickar mig fram till steviasidan, möts jag av detta:

    Tyvärr så får vi inte längre sälja Stevia på grund av ett EU beslut.

    EU har beslutat att Stevia inte får säljas som livsmedel i någon form
    (inkluderat kosttillskott) inom EU. Detta då alla nya livsmedel som inte
    tidigare varit vanliga i EU innan 1997 måste granskas och godkännas
    av EU, vilket inkluderar Stevia.

    Det finns en ansökan om att tillåta Stevia som livsmedel inne hos EU,
    men den är ännu inte färdigbehandlad och till dess kan vi inte längre
    sälja Stevia.

    Stevia är bland annat godkänt i USA, av WHO och har använts i Japan
    i över 40 år utan några rapporterade bieffekter. Trots detta måste
    byrokratin i EU gå sin väg innan de godkänner den.

    Inga företag inom EU får längre sälja Stevia lagligt och om ni väljer att
    beställa det från ett land utanför EU kommer tullen stoppa paketet om de
    undersöker det.

    Vi hoppas däremot att Stevia snart kommer att bli godkänt då flera stora
    varumärken som exempelvis Coca-cola och Pepsi har börjar använda Stevia i deras
    produkter (och då brukar EU-processer plötsligt gå snabbare).

    FDA (USA's livsmedelsverk) godkänner Stevia
    USA - Grönt ljus för Stevia
    WHO - Stevia säkert


     


    Kommentarer
    Postat av: Katta

    Jaa, det är helt sanslöst! Alltid alltid är det pengar som styr! Är det inte cig eller alkohol så är det läkemedelsindustrin (test i u- länderna) eller Aspartam- jättar. Skit i människorna, eller nej inte skit i dem, få dem att vilja HA så de genererar PENGAR! Vad som säljs är inte viktigt, det viktiga är omsättning och vinst.



    Karma?

    2009-04-05 @ 22:27:12

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0